САЩ

Тръмп заплаши съществуването на НАТО: „Не мога да гарантирам отбраната на съюзниците“!

Тръмп заплаши съществуването на НАТО: „Не мога да гарантирам отбраната на съюзниците“!

тръмп3720e51d2a2a9658fd8dcea2b79ad466
Доналд Тръмп заяви в интервю, че ако стане президент на САЩ, може да не гарантира отбраната на съюзниците от НАТО в случай на нападение, пише „Ню Йорк таймс“.
Републиканският претендент за Белия дом представи крайно изолационистко виждане за външната политика, което може да разруши основни стълбове на политиката на САЩ във външните работи и сигурността след Втората световна война и да заплаши съществуването на НАТО, коментира британският в. „Дейли телеграф“, на който се позова БТА.

Най-напред ще погледне какъв е техният принос към алианса, уточни Тръмп. Той дори постави под въпрос дали като президент автоматично би разпрострял гаранциите за сигурността, които дават увереност на страните от НАТО, че имат зад гърба си пълната мощ на американската армия.

Попитан за заплашителните действия на Русия, които тревожат балтийските държави, Тръмп каза, че в случай на руско нападение срещу тях ще реши дали да им се притече на помощ едва след като провери дали те изпълняват своите задължения към САЩ.

Тръмп отново се закани да изтегли американските войски, разположени в различни части на света.

„Ние харчим цяло състояние за армията, за да изгубим 800 милиарда долара“, заяви Тръмп и се позова на търговските загуби на САЩ.

„Това не ми изглежда много умно“, заяви той.

„Ако ние решим, че трябва да защитаваме САЩ, винаги можем да изпратим“ войски от американска територия и „това ще бъде доста по-евтино“, каза Тръмп.

Той отново подчерта твърдолинейния националистически подход, характеризиращ кампанията му, като заяви, че ще накара съюзниците да поемат разходите за отбраната, които САЩ поемат от десетилетия, ще анулира отдавнашни договори, които смята за неизгодни, и ще преразгледа понятието партньор на Америка.

Тръмп, който очаква да приеме номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ, каза, че останалата част от света ще се научи да се нагажда към неговия подход.

Бих предпочел да мога да продължа съществуващите споразумения, заяви той, но само ако съюзниците спрат да се облагодетелстват от американската щедрост, която по думите му САЩ вече не могат да си позволяват.

Тръмп каза, че ще отстоява своя девиз „Америка на първо място“ и че е готов да се откаже от Северноамериканското споразумение за свободна търговия с Мексико и Канада, ако не бъдат договорени доста по-добри условия.

Тръмп и Ердоган

Републиканският кандидат-президент на САЩ похвали все по-авторитарния, макар и демократично избран турски президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Аз му отдавам голямо признание, че успя да обърне така нещата“, каза Тръмп, имайки предвид опита за преврат миналата седмица. „Знаете, някои хора казват, че той е бил режисиран. Не мисля така“, заяви Тръмп.

Попитан дали Ердоган използва опита за преврат, за да извърши чистка срещу политическите си врагове, Тръмп не призова турския лидер да спазва върховенството на закона или западните стандарти за правосъдие.

„Когато светът вижда колко лоши са Съединените щати, а ние започваме да говорим за граждански свободи, не мисля, че сме много добър посланик“, каза той.

За Асад и срещу джихада

Тръмп изрази увереност, че може да убеди Ердоган да положи повече усилия в борбата с групировката „Ислямска държава“.

Според Тръмп отстраняването на сирийския президент Башар Асад не е толкова важен въпрос като борбата с „Ислямска държава“. Белият дом също достига до подобен извод, макар да не го заявява открито.

„Асад е лош човек. Той извършва ужасни неща“, каза Тръмп, но подчерта, че „Ислямска държава“ е много по-голяма заплаха за САЩ.

Той заяви, че се е съветвал с двама бивши републикански държавни секретари на САЩ – Джеймс Бейкър и Хенри Кисинджър, от които е почерпил доста познания, но не изказа нови идеи за националната сигурност, които те да са го насърчили да проучи, отбелязват агенциите.

Тръмп изтъкна необходимостта от финансиране на голямо подсилване на армията, като се започне от модернизиране на американския ядрен арсенал.

„Ние имаме множество остарели оръжия. Имаме ядрени оръжия, които дори не знаем дали работят„, каза той.

Dir.bg

loading...

More in САЩ

big_big_31_83ccc8b

САЩ обявиха официално от Белия дом: Ковид 19 умира за минути на слънце! ВИДЕО

април 24, 2020
tramp-predlozhi-da-se-inzhektira-453

Тръмп предложи да се инжектира дезинфектант като лечение на COVID-19

април 24, 2020
big_1ea7

Още над 4 млн. безработни в САЩ, вече над 20 милиона са без препитание

април 23, 2020
big_139

Доналд Тръмп: Пристъпваме към откриване на страната

април 17, 2020
epa07114860 US Secretary of State Mike Pompeo holds a news conference at the State Department in Washington, DC, USA, 23 October 2018. Pompeo faced questions on the Trump administration's response to Saudi Arabia following the murder of journalist Jamal Khashoggi. Turkish President Recep Tayyip Erdogan said, 23 October, that it was a 'savage murder' inside the Saudi consulate in Istanbul and that it was a premediated, political operation.  EPA/MICHAEL REYNOLDS

Майк Помпео: Или кардинални промени в СЗО, или САЩ спират вноските си

април 14, 2020
9d395f891cc041b977c8c8a04d5b2a8f

САЩ разследват СЗО и Китай за разпространението на коронавируса

април 14, 2020