ОБЩЕСТВО

Браво! Наши математици се завърнаха с 10 медала от Хонг Конг! (видео)

Браво! Наши математици се завърнаха с 10 медала от Хонг Конг! (видео)

медали4951224
Български ученици се върнаха от международното състезание по математика в Хонг Конг с общо 10 медала, предаде  БГНЕС. Децата се прибраха с осем медала в индивидуалното класиране (1 златен, 4 сребърни и 3 бронзови) и един сребърен и един бронзов – в отборното класиране. Те са от столичното 125 СОУ „Проф. Боян Пенев“, Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“и Бургаската природоматематическа гимназия “Aкад. Никола Обрешков”.
Ангел, който е 6 клас в 125 СОУ „Проф. Боян Пенев“, се прибра гордо окичен със златния медал в индивидуалното класиране. Той участва за трети път на състезание извън България. Резултатът на Ангел е 15 точки, което е и максимумът. „Много съм щастлив. Интензивната подготовка беше около 2-3 месеца преди самото състезание. Иначе през цялата година имахме по-голяма подготовка, отколкото другите деца в останалите училища. Задачите не бяха трудни. Бяхме отишли да се забавляваме, защото обичаме математиката. Така ни учи преподавателят по математика”, разказа победителят.
Той сподели, че в началото не можел да повярва, когато разбрал за златния медал. След като излязоха резултатите бях много щастлив, добави Ангел, който обмисля да се занимава с математика и занапред. Учителят по математика в 125 СОУ „Проф. Боян Пенев“ Димитър Димитров поясни, че училището през 2010 г. също е имало такъв успех – златен медал на ученик с максимален резултат 15 от 15 точки.
ВИДЕОТО ТУК:
„Това са двамата българи с максимален резултат в цялата история на състезанието. Този резултат се постига чрез забавление. Ние учим математика като се забавляваме. Никога не поставяме задължителни очаквания и резултати”, обясни още Димитров. „Много съм щастлива и много развълнувана. Цялото училище се представи много добре”, коментира почти през сълзи и лелята на Ангел – Димитрина Трифонова. Тя посочи, че цяла година децата се готвят за състезанието и непрекъснато ходят на школи. От друга страна интересът на златния медалист към математиката е възникнал още, когато е бил в детската градина.
Отборът от Бургаската природоматематическа гимназия “ Aкад. Никола Обрешков” пък се върна с два индивидуални медала и две купи за отборно участие. „Щастливи сме”, каза Георги Апостолов от 6 клас. Конкуренцията, според него, е била сериозна – с деца от 26 държави. „От един месец се готвим интензивно за това състезание. Преди това имахме контроли. Имаше трудни задачи, имаше и лесни, но се справихме. Като разбрахме резултата си имаше и малко разочарование, защото очаквах да се справим малко по-добре”, добави ученикът.
Диян Димитров от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ се върна в България със сребърен медал за индивидуално представяне и второ място за отбора си.
За състезанието се готви, откакто завършил училище тази година. Тайната на успеха му е в решаване на много задачи. Момчето обмисля да се занимава с информатика и математика и занапред. „Задачите не бяха трудни, но имаше много силни отбори”, сподели още Диян.
Децата на България бяха посрещнати на летище София с цветя и шоколади от радостни родители и учители.
БГНЕС

More in ОБЩЕСТВО

Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024