Коментари

Водете си войната сами! Ако гръмне – гръмне… Русия трябва да бъде изгонена с всякакви средства!

Водете си войната сами! Ако гръмне – гръмне… Русия трябва да бъде изгонена с всякакви средства!

1469039983-aec

Директен диктат върху България упражнява поредна европейска институция – този път Европейската общност за атомна енергия (Евратом). Основната цел на тази структура от създаването й през 1957 г. досега е развитието на ядрената енергетика в Европа. Но времената се менят, сега основната цел няма нищо общо с ядрената енергетика и е чисто политическа и лобистка. Трябва с всякакви средства да бъде изгонена Русия отвсякъде и да бъдат набутани интересите на САЩ в Европа. Където мине. У нас минава. Затова Евратом иска ни повече, ни по-малко да се откажем от новото усъвършенствано руско ядрено гориво за АЕЦ-а и да го заменим с това на „Уестингхаус“. Ама понеже американското не е изпробвано дори, ние трябва да експериментираме как то би се ашладисало на руски реактори като нашите. Ако гръмне – гръмне, науката иска жертви!
Толкова откровен и циничен натиск и мачкане на националните ни интереси дори ние не помним. Като ни приемаха в ЕС, чрез подгъзници като Хубавото Наде и Кунева услужливо си закрихме четирите малки реактора в Козлодуй, които щяха да работят прекрасно още години. Първите два вече ги нарязахме на скрап, натикахме прескъпи ВЕИ-та и американски ТЕЦ-ове в енергийния си баланс, сега плащаме непосилен за джоба ни ток, свихме износа на енергия и забравихме, че щяхме да ставаме енергиен разпределител на Балканите. После под диктат чрез следващите подгъзници от ГЕРБ закрихме трите си големи енергийни проекта, понеже от тях се носел руски дух. Бъчварова публично като суща Мадам Злата си направи устата американците да оценят „адекватно“ заслугите на бат’Бойко за изгонването на руснаците. 
Та, генералният директор на Агенцията по доставките на Евратом – някой си Стаматиос Цалас, иска от АЕЦ „Козлодуй“ пълна информация дори за междинните заключения на работните групи, подготвящи въвеждането на усъвършенстваното руско гориво TBCA-12 за 5 и 6 блок, което е част от вече одобрен проект. Писмото на Цалас е абсурдно, защото самата Евратом е утвърдила доставките на касети TBCA-12 за „Козлодуй“. Изпитанията на това гориво за реактори ВВЕР-1000 като нашите са направени. Но централата ни трябва да обяви търг за доставките на гориво и тук се намесва г-н Цалас: следим ви, понеже конкуренцията на алтернативни доставки ще се затрудни, ако случайно одобрите руското гориво. И направо цепи: Евратом няма да одобри доставките на гориво, ако създадете „препятствия за алтернативни доставки“. Т.е. – внимавайте в картинката, защото ако не пуснете за експерименти „Уестингхаус“, ние пък ще ви блокираме договорите! Иначе казано, ще мрете при всички случаи – или от екокатастрофа, или от липсата на ток. „Там“ им е все едно. Безпрецедентна бруталност!
Съмнявам се, че в действащата власт ще се намери мъж, жена или хермафродит, който да заяви на разпасалите се „европейци“, че България все още не е тяхна колония. Че има национални интереси, че има и национално законодателство (поне докато Брюксел не е приел споразумението ТТИП с американците) и че нищо не може да накара българската държава да предприеме каквото и да било в разрез с правилата за безопасност на ядрената ни централа. България няма никакви проблеми с горивото на реакторите – от пускането им в действие до днес. Е, искат да й ги създадат. България има утвърдена програма да увеличи с новото руско гориво мощността на 5 и 6 блок до 104%. Не България има нужда и интерес да експериментира с неясното гориво на „Уестингхаус“, което създаде сериозни технически проблеми при опит да бъде изпробвано в Чехия преди години и сега – в Украйна, противно на твърденията на Цалас, че там „диверсификацията“ имала успех.   
А който е такъв кретен, че има нужда от война вместо от мир и развитие, да си я води поне на своя територия, не на територията на България, с ръцете на българина и за сметка на българския народ!

ВЕЛИАНА ХРИСТОВА, ДУМА

More in Коментари

събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
sivilov

Ал. Сивилов: „Терористичният акт е организиран от хора, които не искат войната да спре“. И каза кой има най-голяма полза

март 23, 2024
960x540

Хора без чест и достойнство ни разиграват и мислят, че им вярваме

март 19, 2024
мигри

Трябват масови протести, защото утре, за което някои хора от години предупреждавахме, вече е днес…

март 10, 2024
волгинphpuekalp_800x

Урсула и урсулите с кожата си усещат, че краят на клиширания ЕС наближава

март 7, 2024
ирини

Дъщеря съм на човек, който на 17 години хваща пушка, за да се бори срещу неофашистката хунта в Родината си

март 6, 2024