Политика

Журналисти: Политкоректна Европа има принос за репресиите срещу метежниците в Турция!

Журналисти: Политкоректна Европа има принос за репресиите срещу метежниците в Турция!

Plevneliev-Mitov
България и Румъния са единствените европейски държави, които се обвързаха с твърда позиция по събитията в Турция чрез изявления, публикувани в сайтовете на президентските институции. Европа не практикува такъв подход за изразяване на отношение, тъй като не дава възможност за ревизия  при промяна на обстоятелства по коментираното събитие. Европейските лидери ползват социалните мрежи. А България отиде още по-далеч, като външният министър Даниел Митов изрази лична позиция от името на държавата със съобщение в сайта на МвнР. Към съобщението липсва  уточняващ текст за съгласуването му с премиера на републиката, което е безпрецедентен гаф. И за да бъде картината още по-провинциално недодялана, първоначалният текст в подкрепа на евроаталантическите ценности и демократично избраното правителство на Ердоган  по-късно е заличен, алармират читатели в социалната мрежа.

Supporters of Turkish President Tayyip Erdogan celebrate with flags in Ankara

Първата реакция на някои европейски политици пред медиите след опита за преврат в Турция вече изглеждат нелепо-безотговорни на фона на последвалите събития. Някои западни журналисти смятат, че безусловната подкрепа за Ердоган  при неизяснени още обстоятелства какво се случва, му е дала допълнителна увереност да се саморазправи с опозицията според собствените си разбирания за справедливост. Генералният секретар на НАТО побърза да удостовери, че Алианса стои зад демократично избраното правителство на Ердоган, което е гаранция за мира и сигурността в региона: „Призовавам към спокойствие и сдържаност и пълното зачитане на демократичните институции на Турция и на тяхната конституция. Турция е ценен съюзник в НАТО”.  

По-късно заличи поста си в Twitter.

ПРЕЗИДЕНТЪТ БАРАК ОБАМА, ОФИЦИАЛНО СЪОБЩЕНИЕ НА БЕЛИЯ ДОМ:Президентът и министърът на външните работи се съгласиха, че всички страни трябва да подкрепят демократично избраното турското правителство в Турция“. Но в съобщението се уточнява, че при новини за пострадали американски граждани в Турция, президентът си запазва правото да актуализира позицията при промяна на обстоятелствата.

Plevneliev-Mitov

ПРЕЗИДЕНТЪТ ПЛЕВНЕЛИЕВ: “Прессекретариатът на президента е упълномощен за разпространи следната позиция на държавния глава Росен Плевнелиев във връзка със ситуацията в Република Турция. Република Турция е изключително важен съсед на Република България…Следим внимателно ситуацията в нашата съседка, осъждаме проявата на всякакви форми на насилие и подкрепяме демократично избраните институции в Република Турция“.

ВЪНШНИЯТ МИНИСТЪР ДАНИЕЛ МИТОВ: Първоначално на сайта на МвнР е качен текст в подкрепа на демократичното правителство на Турция и евроатлантическите ценности, но днес вече е свален. Вероятно корекцията е направена в момента, в който Ердоган обвини Вашингтон за съучастие в заговора.

Посланикът ни в Турция дори не призова българските граждани при нужда да търсят съдействие в българското посолство: „Спазвам указанията на моето министерство и се съобразявам с тях. В първите минути след началото на преврата лично министър Даниел Митов ме помоли настойчиво да не давам каквито и да е било изявления за случващото се в Турция“.

В профила на Даниел Митов във Фейсбук ще останат само коментарите по първоначалния текст на съобщението на МвнР, като поредното доказателство, че този министър трябва да бъде освободен възможно най-бързо.

Потребител: Знаеш ли какви прозрачни ценности ще ти дам, тръгнал да мисли за НАТО и евроатлантически ценности при условие, че нашата държава е на изчезване и е една долнопробна Американска провинция …

Потребител: Хехехе, малко близане на ислямистко Ердоганово дупе ли упражнявате , г-н Министър?   

ЛЮТВИ МЕСТАН: От партия ДОСТ осъждаме опита за военен преврат в Република Турция, защото представлява насилствен, антидемократичен акт срещу конституционните устои на съседната ни държава.

….

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА РУМЪНИЯ К. ЙОХАНИС излезе със съобщение в сайта на президентството в духа на първото съобщение на Даниел Митов. Подчертава се, че Турция е партньор на Румъния и НАТО и фактор за стабилността в региона, посредством демократичните институции, избрани от турския народ.

ОТ ИМЕТО НА ВСИЧКИ СТРАНИ-ЧЛЕНКИ НА ЕС, ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ: Турция е важен партньор на Европейския съюз. ЕС подкрепя демократично избраното правителство, институциите в страната и върховенството на закона.

АНГЕЛА МЕРКЕЛ категорично осъди опита за преврат в Турция: „Танкове по улиците и въздушни удари срещу собствения си народ е грешка. Всеки народ има право да реши кой да го управлява“. Прибързаната й оценка днес я поставя в неудобната ситуация да не взема отношение към случващите се репресии в Турция. Само плахо призова да се спазва правовия ред.

 Бьорн Борг, читател, минути след публикацията на изявлението на Меркел/:  Тази жена няма никаква представа за политика и е силно надценявана.

……….

Гласът на разума се изгуби сред хора от подкрепящите доказано непредсказуемия турски президент. Никой не обърна внимание, че ЕГИПЕТ блокира официална и също подкрепяща декларация на Съвета за сигурност на ООН, заради изречението: „уважаваме демократично избраното правителство на Турция”. Гласът на Оланд  също остана нечут. Той бе от малцината европейски политици, които още в първите часове след преврата видя развитието на събитията: „Смятам, че ще има известно затишие, но след това вероятно ще има репресии: ще има редица войници, които ще трябва да отговарят за това, което са направили, или това, което не са направили“. 

Ценният съюзник на НАТО за два дни свърши следното:

6000 арестувани,

обвинения за съучастие в преврата в различни посоки,

гавра с арестуваните превратаджии

от празнуващите привърженици на Ердоган,

наслагващи се симптоми за неизбежна гражданска война.

Самодържецът негласно /или гласно/ делегира на Улицата правата също да наказва престъпниците. От видеоклипове, разпространявани в мрежата, се виждат ужасни сцени на насилие с арестувани войници. Повечето  тях изглеждат объркани и изплашени; като хора, на които е обещан атракцион с въртележки, а са попаднала в месомелачка. Министър-председателят на Турция Йълдъръм призова народа да продължи с уличните фиести в чест на победата и за дебат по връщане на смъртното наказание. Сякаш да оправдае присъдите на уличния трибунал. Цифрата на убитите бунтовници и мирни граждани нараства. Очакват се нови ексцесии. На терора не му се вижда края, но илюзията за Турция като възможен член на ЕС вече избледня и се запъти към архива за провалени европроекти.

Но неадекватната реакция на европейските лидери е поредният „документ” за  собствената им непригодност да решават съдбите на народите си.

Между редовете.сом

http://mejdu-redovete.com/

More in Политика

171172315952409

Посланикът на САЩ за разглобката на властта: Разочаровани сме, но не е наша работа да се месим в тези дискусии

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024