ОБЩЕСТВО

За или против? 500 инструктори искат държавата да излезе от изпитите за шофьорски книжки!

За или против? 500 инструктори искат държавата да излезе от изпитите за шофьорски книжки!

книжки3bfb75b0449bc5a4b4130bbd2e472e08_big

Днес от Съюза на българските автомобилисти (СБА) и Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ) официално ще внесат подписка до министър-председателя Бойко Борисов, до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и до председателя на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание Настимир Ананиев с подписали се близо 500 автоинструктори от цялата страна.

Подписката е със следните искания:

Да бъдат отменени Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 38 от 2004 г. за условията и реда за провеждането на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и реда за провеждане на проверовъчните изпити, и последните изменения и допълнения на Наредба № 40 от 14.01.2004 г. за условията и реда за извършване на автомобилен превоз на опасни товари, които са в сила от 02.10.2015 г.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията да предприеме законови инициативи за изваждане провеждането на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и проверовъчните изпити от държавните органи в частния сектор, с цел да се избегне досегашният модел на сливане на функциите на държавата по изпълнение и контрол върху провежданите изпити.

Какви са аргументите за тази стъпка:

„Дълго трупаните във времето проблеми в обучението и провеждането на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство, както и порочните практики при т.нар. „купуване на книжки“ ни принудиха да организираме подписка. Считаме, че именно преподавателите по теоретично и практическо обучение и ръководителите на учебни центрове, подготвящи водачи на моторни превозни средства в Република България, са тези, които познават до болка проблемите в бранша и могат да предложат решенията им, поради което сме против предлаганите „козметични“ промени в дейността им.“

„За кратко време подписката беше подписана от 461, което е приблизително половината от всички постоянно професионално анагажирани преподаватели и ръководители на учебни центрове. Лицата са категорични, че при приемане на промени в тези дейности трябва да се иска мнението на бранша. Провеждането на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и проверовъчните изпити трябва да излязат от държавата, за да не се нарушава балансът между изпълнителната и контролната дейност, както е в момента.

Разчитаме на Вашето политическо решение за постигане на тези цели, които вярваме най-накрая ще доведат до ефективен действащ модел на обучение, изваждане  на изпититите от държавата  и засилване  контрола от страна на определените министерства.

Всичко това може да бъде постигнато само и единствено с Вашата законодателна инициатива за изменения и допълнения на подзаконовите нормативни актове, уреждащи материята, и с нов Закон за движение по пътищата. Вярваме, че именно това са стъпките за слагане на край на корупцията и за установяване на безопасно движение по пътищата – цели, зад които Вие многократно сте заявявали, че стоите.

Считаме, че с Ваша помощ могат да настъпят трайни положителни промени, като ние сме готови да участваме в дискусии, разговори и срещи по всички повдигнати въпроси“, заявяват инструкторите. Писмото е подписано от инж.Емил Панчев, председател на СБА.

Факти БГ

http://fakti.bg/bulgaria/194711-500-instruktori-iskat-izlizane-na-darjavata-ot-izpitite-za-shofyorski-knijki

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024