Политика

Извънредно! КРИСТАЛНО ЧИСТ! Христо Бисеров е оправдан и на втора инстанция

Извънредно! КРИСТАЛНО ЧИСТ! Христо Бисеров е оправдан и на втора инстанция

hristo-biserov

Софийският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на Христо Бисеров. Тримата съдии – Снежана Душкова, Надежда Трифонова и Иван Стойчев, изцяло се съгласяват с решението на първата инстанция по делото срещу бившия зам.-председател на ДПС и на парламента.

Прокуратурата обвини Бисеров за неплатени данъци за близо 26 000 лв., нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки, както и че не е отчел пред Сметната палата пари по сметки в Швейцария.

По всички тези обвинения Бисеров вече има оправдателна присъда на две инстанции. За неплатените налози първата инстанция прие, че не е категорично доказано дали парите от превод към сметка на доведения син на Бисеров са били на бившия депутат. Прокуратурата пък твърди, че сумата от този превод не е декларирана пред данъчните и съответно не са платени данъци. Няма доказателства и по обвинението за нарушаване на валутния закон чрез недекларирани сметки в швейцарска банка. На двукратните запитвания швейцарските власти са отказали информация. Мотивът им е, че страната не дава правна помощ за банкови сметки, когато се отнася до фискални дела. Изключение се прави само за данъчни измами в самата Швейцария или за измами, свързани с косвени данъци.

Градският съд отказа да се занимава с недекларирани сметки, защото прокуратурата не е отчела приета междувременно поправка в НК. Сега кодексът определя като престъпление недекларирането на пари, благородни метали, скъпоценни камъни и изделия с и от тях, ако се пренасят през външна за ЕС граница. А Швейцария не попада в тази графа. Освен това пропускът да се декларира имущество пред Сметната палата по закона за публичност не е престъпление.

Пред апелативния съд прокуратурата протестира единствено оправдаването на Бисеров за неплатените данъци.Сега може да отнесе казуса пред Върховния касационен съд, чиято дума ще е последна.

Сега

http://www.segabg.com/article.php?id=812510

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024