СВЯТ

Извънредно! Турция забрани полетите на ВВС на САЩ от „Инджирлик“ срещу Ислямска държава!

Извънредно! Турция забрани полетите на ВВС на САЩ от „Инджирлик“ срещу Ислямска държава!

turkey_usa_is

Турските власти са забранили полетите на самолетите на ВВС на САЩ от базата Инджирлик и напълно са затворили въздушното пространство в района, съобщи „Асошиейтед прес“, като се позова на свой източник в Пентагона.

Това е спряло напълно антитерористичната операция на американските военно-въздушни сили над Ирак и Сирия. Според военен източник, Турция е обявила, че въздушното пространство над базата ще остане затворено, докато не бъде установен пълен контрол върху района от правителствените сили.

Единствено изключение е било направено за няколко американски самолета, които са се намирали във въздуха при обявяването на забраната за полети. На тях им е било разрешено да се върнат и да кацнат в базата.

По-рано бе съобщено, че достъпът до военновъздушната база „Инджирлик“ в турския окръг Адана е бил блокиран, а електричеството там е спряно. Това съобщи консулството на САЩ в Адана на сайта си, предадоха ДПА и БТА. Според информацията местните власти не позволяват движението към и от базата.

Моля, избягвайте военновъздушната база до възобновяване на нормалните операции“, се призовава в публикуваното послание до гражданите на САЩ.

Американски източник от областта на отбраната съобщи същвеременно, че турското правителство е затворило въздушното пространство около базата „Инджирлик“ за няколко часа, но сега то отново е отворено.

Американските самолети, изпратени на мисии, е можело да се завърнат в базата, но не и да излитат от там до повторното й отваряне.

Не е ясна причината, поради която електричеството е било прекъснато.

Електронното издание на „Ню Йорк таймс“ писа, че турските власти не позволяват на Вашингтон и съюзниците му да използват базата „Инджирлик“ за нанасянето на въздушни удари по позиции на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак.

Базата „Инджирлик“ се използва за нуждите на въздушната кампания на международната коалиция срещу „Ислямска държава“. Редица страни са разположили свои военни в базата.

Президентът на САЩ е свикал среща на Съвета по национална сигурност в събота, след опита за държавен преврат в Турция през изминалата нощ.

„Президентът ще проведе среща със своя екип по национална сигурност и разширен екип по външна политика, в която да го информират за ситуацията в Турция“, гласи съобщение на Белия дом.

Dir.bg

More in СВЯТ

1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024
1010x570

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

май 2, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024