СВЯТ

Лидерът на Донецката република Ал. Захарченко: Ако Украйна ни нападне, ще стигнем до Киев!

Лидерът на Донецката република Ал. Захарченко: Ако Украйна ни нападне, ще стигнем до Киев!

559629

През 2014 г. проруската Донецка народна република едностранно провъзгласи независимост от Украйна. Държавният глава на републиката Александър Захарченко даде интервю за японския национален в. „Майнити симбун“, в което заяви, че има намерение на спазва Минските споразумения за прекратяване на огъня, подписани през февруари 2015 г.

От друга страна, той предупреди украинските власти, като заяви, че в случай на мащабно настъпление на Въоръжените сили на Украйна, опозиционните войски ще контраатакуват и ще стигнат до Киев.

Минските споразумения бяха подписани от проруските сили в Донецк и Луганск, Русия, Украйна и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) при посредничеството на Германия и Франция. Основните пунктове на договора са извеждането на тежките въоръжения от предната линия, отзоваване на чуждестранните наемници, даване на специален статут на районите под контрола на опълченците и т.н.

Основавайки се на спътникови снимки, НАТО не спира с критиките, че в Източна Украйна се намират подразделения на руската армия. „Има само доброволци от Русия и други страни. От услугите на наемници се ползват единствено украинските власти“, твърди Захарченко.

В края на миналата година президентът ВладимирПутин намекна, че има умастие на руски военнослужещи в бойните действия в Украйна. Според мудите му, той никога не е твърдял, че няма хора, които се занимават с решение на проблемите във военната сфера. Той подчерта при това, че през юни същата година НАТО е организирала пуч и глажданска война в Украйна, поради което Русия е била принудена да защити жителите на Донбас и Крим.

„Ние си сътрудничим с администрацията на Путин“, пояснява Захарченко. Той добавя, че имат тесни взаимоотношения с Русия, като позициите на двете страни съвпадат по всички въпроси.

Той изказа и териториални претенции: „Нашата цел е да разширим границите на републиката вцялата област“.

Засега проруските сили контролират около една трета от територията на Донецка и Луганска област с около 4 милиона жители. Това представлява приблизително 10% от населението на Украйна.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Liderat-na-Donetskata-republika–Ako-Ukrayna-ni-napadne–shte-stignem-do-Kiev–/106814/7/0

More in СВЯТ

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
милиардер

По 1-2 банки ще фалират на седмица, предупреди американски милиардер

май 16, 2024
фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
progovori-mazhat-prostrelial-fitso-666

Проговори мъжът, прострелял Фицо: Не съм съгласен с политиката на правителството / ВИДЕО

май 15, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
фицо

Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо / СНИМКИ

май 15, 2024