Русия

Москва: НАТО създава плацдарм срещу Русия!

Москва: НАТО създава плацдарм срещу Русия!

кремъл63079-560x315-trim(60,0,540,360)
Русия е предупредила НАТО за отрицателните последици от военната активност на организацията в Черно море, съобщи РИА Новости.
Агенцията се позовава на руския постоянен представител на при НАТО Александър Грушко. Вчера той говори на пресконференция в Брюксел след заседанието на Съвета Русия-НАТО.

„Обсъдихме този въпрос, обсъдихме Черно море – е заявил Грушко. – Казахме, че за нас всяко нарастване на военна активност от страна на НАТО в черноморския регион ще дестабилизира ситуацията и няма да помогне за сигурността в региона.“

По-голямо внимание на срещата обаче е било отделено на Балтийско море и по-специално на сигурността на полетите във въздушното пространство над него.

За целия регион на Прибалтика и Полша Грушко е отбелязал, че НАТО създава плацдарм за военен натиск върху Русия.

„Опасност има и в това, че днес конфронтационната политика на НАТО е построена около митичната заплаха от страна на Русия и около военни приготовления до нашите граници – е казал руският дипломат, цитиран от ТАСС. – Тази територия се превръща в плацдарм за военно-полотически натиск върху Русия, прехвърля нашите отношения с тези страни (балтийските и Полша) във военно измерение.“

Александър Грушко е предупредил: „Днес НАТО ни принуждава със своите действия да адаптираме нашето военно строителство към нова ситуация в сферата на сигурността.“

„Това абсолютно не е наш избор – е добавол той. Но, разбира се, от наша страна ще бъде направено всичко необходимо, за да се осигури надеждно отбранителната способност на страната в това направление.“

Като необосновано и конфронтационно Грушко окачестви засилването на инфраструктурата на НАТО на източния фланг, предаде ТАСС. Според него тези мерки „отслабват общоевропейската и регионалната сигурност и ни връщат към схемите за поддържане на сигурността от времената на студената война“.

Разполаганата от НАТО система за противоракетна отбрана „създава рискове за Русия, носи дестабилизиращ военен потенциал, който подкопава стратегическата стабилност“, е посочил Грушко.

По въпроса за кризата в Украйна, върху която НАТО постави акцента на вчерашните разговори, дипломатът подчерта, че никаква руска военна активност в тази страна няма.

Същевременно: „Ние изразихме тревога във връзка с продължаващата деградация на положението в югоизточна Украйна. Ние наблюдаваме не само продължаващи случаи на нарушения на прекратяването на огъня, но и увеличаване на обстрелите, преди всичко от страна на Украйна“.

Преди всичко е необходимо да се стигне до политическо уреждане на основата на Минските споразумения, е заявил постоянният представител на Русия при НАТО.

Dir.bg

More in Русия

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024