СВЯТ

НАТО-вци се събират в огромна шатра на стадион във Варшава! Пазят ги 6000 полицаи!

НАТО-вци се събират в огромна шатра на стадион във Варшава! Пазят ги 6000 полицаи!

натоphoto_verybig_1547539
18 президенти, 21 премиери, 41 външни министри и 39 министри на отбраната ще се срещнат във Варшава на 8 и 9 юли. Срещата за НАТО ще е в шатра на стадион.
За участие са регистрирани общо 2103 души и 65 делегации от 28-те страни членки на алианса и 26 страни партньорки, а също представители на ООН, ЕС, Световната банка и централата на НАТО, съобщи днес полската агенция ПАП, цитирана от ТАСС и БТА.

Високопоставените делегати ще се съберат в огромна шатра, издигната на терена на националния стадион във Варшава. Вътре в шатрата са заседателните зали, както и помещенията на отделните делегации, включително и „походният“ кабинет на президента на САЩ, представляващ точно копие на Овалния кабинет в Белия дом.

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг каза в Брюксел днес, че за участие в работната вечеря по време на срещата са поканени Финландия и Швеция, като ги нарече „наши много важни партньори“. Засега те са поканени само на вечеря, а „дали ще поискат нещо повече, нека сами да решат“, отбеляза той.

Коментирайки дискусията дали е нужно на Финландия да става член на алианса, Столтенберг каза, че такова решение може да приеме „само народът на тази страна, а държавите от НАТО и никакви трети страни нямат право на глас по този въпрос“. На 8 юли делегациите ще участват в откриването на международната експертна конференция „НАТО в защита на мира: 2016 и след нея“.

Първата среща на държавните и правителствените ръководители е насрочена за 15:30 ч местно време. Още същия ден може да бъдат приети решения, отнасящи се до укрепването на източния фланг на НАТО.

Вторият ден на срещата ще започне със сутрешна дискусия за Афганистан. Следобед ще има сесия, посветена на сътрудничеството с ЕС, в която ще участват председателят на Европейския съвет Доналд Туск и шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. В 15 ч ще се състои заседание за Украйна. Срещата на върха трябва да завърши в 17:00 часа.

Работата на срещата ще бъде отразявана от 2000 журналисти. За осигуряване на безопасността по време на форума ще бъдат ангажирани 6000 полицаи.

НАТО има готовност да проведе официални преговори с Русия след срещата на върха във Варшава тази седмица, където Алиансът ще подкрепи изграждането на голяма военна мощ след конфликта в Украйна, заяви в понеделник генералният секретар Йенс Столтенберг, предава AFP.

„Съветът НАТО – Русия играе важна роля“, допълни Столтенберг, цитиран от Фокус.  „Именно и затова ние работим с Русия за провеждането на друга среща на съвета след съмита“, уточни генералният секретар.

dir.bg

More in СВЯТ

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024