Личности

Няма да повярвате за кого иде реч: Тъжният герой, който живя в сърцата на милиони англичани!

Няма да повярвате за кого иде реч: Тъжният герой, който живя в сърцата на милиони англичани!

11 юли 2016 г. – 49 годишен мъж е забелязан да слиза от такси в град Пул във видимо нетрезво състояние, облечен само по халат и с цигара в уста. С дълбока рана на челото той отива да си вземе успокоителни и поредна бутилка джин, за да захрани нуждата си и да удави болката си.

2111125394.jpg
(Photo: Daily Mail)

Същият мъж преди седмица беше закаран в болница, след като три дни поред линейка идва до дома му, за да му окаже бърза медицинска помощ. Раната на челото му е резултат именно от падане в един от тези дни.

От десет години той води борба с алкохола и наркотиците и дълбоко в себе си мечтае отново да има нормален живот. Въпреки това няколко пъти вече е казвал, че се е отказал ибитката изглежда обречена.

2111125395.jpg
(Photo: Daily Mail)

Опиатите са неделима част от ежедневието на един човек, наближаващ 50-годишна възраст с ужасяващ вид и ярко сини тъжни очи.

Газа
(Photo: Getty Images)

Тъжният герой в историята ни се казва Пол Гаскойн и е една от най-великите фигури в историята на английския футбол.

Гаскойн е определян от много британски специалисти като футболен гений и любимец на публиката. Покойният бивш треньор на Англия Сър Боби Робсън пък го е описвал и с фразата „тъп като гьон”.

Газа

Връщаме се точно 20 години назад, когато един гол на Пол Гаскойн ясно демонстрира едновременно цялото майсторство, което той притежаваше, както и цялата му енергия на и извън терена.

15 юни 1996 г. – европейското първенство в Англия. Близо 77 хил. души са на митичния „Уембли” за да подкрепят националния отбор на домакина срещу Шотландия в мач от груповата фаза на турнира.

Минутата е 79-та (около 1:30 мин. на видеото), а „трите лъва” водят с минималното 1-0. Пас по въздух намира Пол Гаскойн между десния бек на шотландците и един от централните им защитници. Само две магически докосвания са нужни на Газа (както го наричат феновете) да преодолее опеката на централния бранител, прехвърляйки го с левия крак, и впоследствие с мощно воле с десния крак в долния десен ъгъл да остави Андрю Горам без отговор.

Газа

Стадионът „изригва”, а Гаскойн полудява от щастие и ляга на аут линията, където съотборниците му първо го прегръщат щастливи, а след това обливат почервенялото му лице с вода.

Благодарение на брилянтното си първо докосване, отличния си дрибъл, силния си удар, неизчерпаемата си енергия и точния си пас, Гаскойн изигра 57 мача за Англия и отбеляза 10 гола между 1988 и 1998 г. През 1990 г. достига до 4-тото място на световното първенство в Италия заедно с едно от най-силните английски поколения футболисти.

През 2002 г. халфът бе приет в Залата на славата на английския футбол. На клубно ниво Газа игра в отбори като Нюкасъл, Тотнъм, Лацио, Глазгоу Рейнджърс, Мидълзбро и Евертън и често си партнира с футболисти от световна класа.

Енергията му на терена обаче се проявяваше и извън границите на стадиона, но в далеч по-негативен аспект.

Газа

Той често е забелязван в пъбове да пие до безпаметност с фенове и приятели. Мървто пиян през нощта веднъж отива на стадиона на Мидълзбро, намира ключовете от клубния автобус и го подкарва, като го обръща в първата срещната канавка, причинявайки щети за 10 000 паунда.

По време на престоя си в Лацио Гаскойн научава всички футболисти на италианския тим да псуват на английски, и то с нюкасълски акцент. Веднъж след мач с „римските орли“ пъквместо да даде коментар пред медиите, той се уригва мощно пред телевизионна камера, за което впослествие е глобен солено.

На лагер с националния отбор нарязва на лентички костюм на съотборника си Денис Уайз „ей така – за майтап”.

И още, и още, и още…

2111125397.jpg
(Photo: Daily Mail)

В крайна сметка след като приключи с футбола за Гаскойн остана достатъчно свободно време да се отдаде на възможно най-големите глупости и пороци, които може да си представи, и той го направи с удоволствие.

И днес, 20 години след един от най-великите голове в историята на европейските първенства, същият този номер 8 изцяло премина пътя от любимеца на една нация до най-тъжния ѝ герой.

http://btvnovinite.bg/

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023