epa05437595 Hungarian Prime Minister Viktor Orban delivers his speech during the 27th Balvanyos Summer University and Students' Camp in Baile Tusnad, central Romania 23 July 2016. The week-long Balvanyos Summer University and Camp is held annually since 1990 and it's one of the most important national political workshops of Hungary's governing Fidesz - Hungarian Civic Alliance. This is the biggest public forum of Hungary's dialogue with the ethnic Hungarian minority and with Romania. Beyond the lectures and roundtables there are rich variety of cultural programmes, including plenty of concerts in each year.  EPA/ZOLTAN MATHE HUNGARY OUT

Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че Доналд Тръмп е предложил политики в областта на безопасността, които Европа трябва да приеме присърце, за да разреши кризата със сигурността, която е свързана с безконтролната миграция, цитиран от Ройтерс.

По време на реч в университет в Байле Тушнад, Румъния, унгарският лидер отново свърза увеличението на заплахите за сигурността с нарасналия поток от мигранти и цитира предложенията на Тръмп в борбата срещу тероризма, направени на конвента на Републиканската партия.

Тръмп прие номинацията на републиканците за кандидат за президент на САЩ в четвъртък. Тогава той очерта приоритетите си в сигурността, включително спиране на миграцията от държави, свързани с тероризъм и прекратяване на политиката на сваляне на режими.

Орбан очевидно подкрепя някои от точките на американския милиардер.
„Не съм участник от кампанията на Доналд Тръмп”, каза той и добави: „Но аз чух кандидата и трябва да ви кажа, че той направи три предложения за борба с тероризма. И като европеец, едва ли мога по-добре да кажа, от какво Европа се нуждае”, добави той.

По думите му, Европа се нуждае от създаване на мрежа с национални разузнавателни агенции.

„Второто нещо, което каза този смел американски кандидат за президент, е да се изостави политиката на експорт на демокрация. Не бих могъл да го кажа по-точно”, изтъкна Виктор Орбан.

Според него западните страни действат безразсъдно като свалят недемократични, но стабилни режими в Либия, Сирия и Ирак, без гаранции за стабилност след това, поставяйки  Европа пред проблем с масова вълна от мигранти.

По-лошото, смята той, вместо да подкрепят режимите, които се опитват да контролират раздираните от войни страни в Северна Африка и Близкия изток, Европа ги критикува за липса на демокрация.

Ако поддържаме като приоритет демокрацията пред стабилността в региона, малка е вероятността да успеем, ние ще създадем нестабилност, а не демокрация. Това е големият урок по отношение и на настоящите събития в Турция, продължи Орбан.

„Разбира се, ние не сме безразлични за качеството на политиките там или за човешките права. Но основният приоритет за Турция е да остане стабилна, защото ако бъде дестабилизирана, десетки милиони хора от този регион ще залеят Европа без филтър, контрол или пречка”, предупреди той.

News.bg

https://news.bg/int-politics/orban-hvali-smeliya-tramp-prav-e-da-sprem-iznosa-na-demokratsiya.html