Политика

Плевнелиев напуска България, ще става чиновник в НАТО!

Плевнелиев напуска България, ще става чиновник в НАТО!

роско0000290366-article2

Росен Плевнелиев напуска България след края на мандата си на 22 януари 2017 г., съобщава „Всеки ден“.

По информация на изданието, освен развода, който му предстои със съпругата Юлиана, той вече се подготвя за международната кариера, бленувана от години.

Става въпрос за договорка отпреди няколко месеца, която Плевнелиев е успял да постигне след разговори с близки до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг фигури. Източници на „Всеки ден“ разкриха сензационно, че държавната ни глава вече си е осигурила място в политическото ръководство на Алианса в Брюксел, при това веднага след края на шефството му на „Дондуков“ 2.

Тъй като в структурата на пакта няма мандатност и на практика всички фактори се избират за неопределен период от време, Плевнелиев би могъл да се внедри в нея, без да се налага да изчака избор на ново ръководство.

За целта не му е нужен и военен чин, обясниха експерти. Самият шеф на НАТО по образование е политолог и никога не се е занимавал с военната тематика.

Плевнелиев пък от няколко седмици намеква, че и след като престане да бъде президент, ще продължи да работи за добруването на България, без да уточнява как до момента. Освен това пронатовските си позиции той затвърди допълнително и със срещата си с украинския си колега Петро Порошенко миналата седмица, и на срещата на върха на Алианса във Варшава през уикенда, където настоя за много повече НАТО в Черно море.

Според запознати той е започнал да подковава кариерата си за Брюксел още със стъпването си на „Дондуков“ 2. През януари 2015 г. Столтенберг, който обикновено отделя кратко време за разговор на 4 очи, прекара близо час на срещата си в София с Плевнелиев. Тогава двамата демонстрираха доста топли взаимоотношения, които явно са се отплатили след време на държавния глава, коментират още запознати с плановете му.

Из коридорите на институцията дори се говори, че бъдещото му развитие в НАТО е сред „личните“, както ги определи Плевнелиев, причини за отказа му да се кандидатира за втори мандат. Не било изключено след няколко години той да се прицели и в шефския пост на Алианса, макар генералните секретари в последните десетилетия да са все представители на Северна Европа, пише „Всеки ден“.

http://www.vsekiden.com/202593

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024