Здраве

Поредна лудост на властта: Налагат ни лимит за боледуване, а защо не и графици!

Поредна лудост на властта: Налагат ни лимит за боледуване, а защо не и графици!

нзок52b2254ca76a4b57564199f2b60e9b8e

Поредна герберска идея за здравеопазване – НЗОК да събира пари без да плаща за лечение, медиците да работят ангария, а пациентите да разчитаме на естествен подбор. А събраните милиарди /справка 2010г./ се прибират от ББ и приятели.

Новата здравна карта, по която болниците с договор към НЗОК вече заработиха, обрича пациентите да чакат, за да бъдат настанени за лечение или да заплащат за него, независимо дали са здравно осигурени. Това предупреждават от сдруженията на частните и на общинските лечебни заведения у нас. Причината е, че болничните легла вече стават тясно профилирани.

„Така, ако пристигне родилка с патологична бременност, ние не можем да я настаним на което и да е легло в отделението по акушерство и гинекология, а точно на легло, определено за тази патология. Ако то вече е заето, според здравната карта трябва или да върнем жената, или болницата да я приеме за своя сметка.“

Това обясни пред „Труд“ д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България. По думите му профилирането на легла означава, че и цялата болница да е празна, ако за сърдечно болни са отредени два кревата и те вече са заети, трети сърдечно болен не може да бъде приет за лечение и настанен на друго легло. В противен случай НЗОК няма да възстанови разходите за лечението му.

Допълнително се ограничава възможността на лечебните заведения да приемат и лекуват пациенти и заради орязването на болничните легла в страната, което при различните лечебници по силата на новата здравна карта е между 20 и 90%. Това заяви пред вестника д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници.

Най-тежко промените ще се отразят на спешни случаи като родилките и онкоболните. При последните ще се формират големи листи на чакащите за лечение, тъй като според новите изисквания редица техни заболявания ще могат да се поемат от много малко болници в страната, предупреди д-р Болтаджиев. По думите му предстои драстично ограничаване на достъпа на българите до здравни грижи и до дълги листи с чакащи пациенти.

На трето място сме в света по смъртност 

През последните години от 12-о място в света по смъртност от заболявания България се премести на девето, а в момента сме на трето, заяви д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници. При това положение да се прави икономия на средства точно от здравеопазване, е цинизъм, коментира той.

По думите му част от новите изисквания ще доведат до ситуации, които противоречат на медицинските стандарти и етика. Сред негативните ефекти на здравната карта е и опасността от фалити на редица малки болници, което ще остави населението в цели региони без достъп до здравни грижи, предупреди д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници.

Само абсолютен идиот може да измисли подобно нещо. Така от 3-то място по смъртност ще отидем на първо. Отношението към подобни идиоти трябва да е такова, каквото е към много опасни вредители, възмущават се по форуми и мрежи хората.

Труд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5636222

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023