Путин-обсъди-ситуацията-в-Украйна-с-Меркел-Оланд-и-Порошенко-650x418

Президентът на Русия Владимир Путин е поискал от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд да използват влиянието си, за да помогнат за предотвратяване ескалирането на конфликта в Източна Украйна.

Това съобщи Кремъл в съобщение след телефонен разговор между тримата лидери, цитирано от Ройтерс.

Междувременно шефът на НАТО Йенс Столтенберг – може би съвсем очаквано , заяви, че НАТО и Русия не са успели да преодолеят дълбоките си различия във връзка с Украйна след приключването на днешните разговори.

По време на разговора с Меркел и Оланд,  Путин е изразил безпокойството си пред двамата лидери относно състоянието на крехкото примирие между украинската армия и проруските сепаратисти, които се бият в източната част на страна от 2014 година, допълват от Кремъл.

Подчертана е важността да не се позволява допълнително ескалиране на ситуацията”, изтъкват от руското президентство.

„Владимир Путин изрази притесненията си във връзка със засиления обстрел от украински войници към населени райони в Донбас”, поясняват още от Кремъл.

От своя страна Меркел е заявила, че иска да види по-голям напредък по изпълнението на минските споразумения преди да се обсъди дали санкциите на ЕС срещу Русия за ролята й в Украйна трябва да бъдат отменени.

angela-merkel-greece-euro-exit

Тримата лидери също са обсъдили решенията от срещата на върха на НАТО. Отбелязва се, че Путин, Оланд и Меркел са постигнали консенсус относно нуждата от конструктивен диалог и приемане на конкретни мерки за насърчаване на доверието между Русия и НАТО.

Според Елисейския дворец разговорът е продължил 45 минути, като е бил съсредоточен върху дефинирането на „условията за сигурност” в Украйна, позволяващи напредък по мирния процес, уточни дипломатически източник, цитиран от „Франс прес”.

Ново предложение за определянето на тези условия е било предадено на Путин.

Тримата лидери също така са потвърдили валидността на „нормандския формат“ (Русия, Украйна, Германия, Франция) за продължаване на дискусиите за Украйна, оставяйки настрана напрежението, породено от решенията на срещата на върха на НАТО миналата седмица.

Владимир Путин намекна: „Чух добре какво казахте в рамките на НАТО“ и Франсоа Оланд и Ангела Меркел го разбраха. Това обаче не ни пречи да работим в нормандски формат – и тримата припомниха важността и валидността на този формат по тази тема„, заяви източникът.

Лидерите проведоха телефонен разговор преди по-малко от седмица – 8 юли.

Съюзниците и Русия имат дълбоки и устойчиви разногласия за Украйна. Днес нямаше единомислие,“ уточни Столтенберг на пресконференция след срещата на Съвета НАТО – Русия в Брюксел, предаде Франс прес, цитирана от Агенция „Фокус“.

asmusen
Посланиците в НАТО и генералният секретар на алианса разговаряха в Брюксел с посланика на Русия в пакта, предаде БНТ.

Това стана в рамките на Съвета НАТО – Русия, който заседава за първи път от април насам. Целта на срещата беше да покаже, че НАТО се стреми към изглаждане на отношенията с Русия.

Причината за това беше Украйна и случващото се там. Днес първа точка в обсъждането беше отново Украйна. Според генералния секретар на Алианса срещата е била полезна. Имало е честни и отворени дискусии.

НАТО продължава да смята, че руските действия в Украйна са подкопали евроатлантическата сигурност.

От своя страна пък, Русия е дала идея как да се гарантира безопасността на въздушното пространство над Балтийско море. НАТО се ангажира да разгледа тази идея.

Освен това НАТО се ангажира и с продължаване на диалога с Русия. Засега не се дават никакви конкретни дати, нито някакви срокове, нито пък в какъв формат ще продължи този диалог.

КОМЕНТАРИТЕ ОТ ФОРУМА:

Очевидно НАТО продължава да настоява за пълна окупация на Украйна. Русия – не иска, инат. Иска да запази живота на руснаците в двете нови републики.

Явно паметта на Столтенберг вече му изневерява и трябва някой да му припомни – Малвинските острови ( Фолклендските така както ги наричат окупаторите им), Косово, Ирак, Афганистан, Либия, Египет, Тунис, Сирия, Централна Африка. И ако човек се вгледа в географията на военните конфликти финансирани и организирани от администрацията на САЩ с мълчаливото съгласие на НАТО прави впечатление, че всички са разположени около Европа. Сега остава американците и евреите да ни вкарат в продължителен никому ненужен конфликт с Русия. Следващата стъпка ще бъде натиск от страна на американските евреи да закупим стари американски самолети с кредит отпуснат от еврейски американски банки за да се защитаваме от евентуален конфликт с Русия, конфликт, който всъшност е провокиран от самите тях чрез марионетките си в НАТО и ЕС. Тук може би е мястото да се зададе въпроса – защо командир на обединеното командване на НАТО е винаги американски генерал?

Освен това Столенберг много добре знае ,че Русия не се явява страна на конфликта в Украйна.Путин казва-Ключовото решение се намира в Украйна.Донбас интезивно се обстрелва от украинските сили,съветвани от Нато.Местното население се опитва да спре на места набезите им.Не искат фашисткото управление на Киев.Порошенко е заявил,че жителите,когато се върнат към Украйна ,тогава ще имали финансиране.Сега са оставени на произвола.Необходимо е да се приеме закон за особен статут на Донецк и Луганск и да спрат най накрая да обстрелват народа.Донецкото летище от едно модерно превърнато в развалини.“Донецкото летище.Път към ада“-видео.Картините на места не се различавт много от Сирия.

News.bg

https://news.bg/world/chuh-dobre-kakvo-kazahte-v-ramkite-na-nato-obarnal-se-putin-kam-merkel-i-oland.html