Здраве

Сензационно! Судански лекар лекува заболявания с алтернативна медицина – вендузи!

Сензационно! Судански лекар лекува заболявания с алтернативна медицина – вендузи!

89de4cee1071f4d1d865b049603ca8b3_600x460

Жените да не носят тежки чанти, а децата да не пишат с часове смс-и, защото изкривяват шията, казва суданският лекар
Д-р Уаел Мохамед Али е роден на 03.09.1966 г. в град Хасахиса, на 200 км от столицата на Судан – Хартум. Баща му също е лекар, специалист по инфекциозни болести, майка му е преподавател по английски език. От 1974 г. семейството му живее и работи в ОАЕ, където Уаил се дипломира в гимназията с отличие. После завършва медицина в Тракийския университет в Стара Загора и работи 4 години в катедрата по оперативна хирургия като специализант при проф. Александър Атанасов. В момента е преподавател в медицинския университет „Алзаим Ал-Азхари“, директор на катедрата по физиотерапия и рехабилитация и завеждащ катедрата по спортна и алтернативна медицина. Лекар е на суданския отбор – шампион по футбол – „Ал-Хилал“. Женен, съпругата му е също лекар – алерголог, имат три деца.
Д-р Уаел нарича България втора родина, без акцент говори български и с удоволствие сподели уникалния си метод на диагностициране пред „Стандарт“, докато бе за кратко посещение у нас. С помощта на вендузи д-р Уаел Мохамед успешно лекува дискова херния, ошипяване или притискане на нервите. За първи път в историята обаче той прави и диагностика с вендузи. Ако например ви боли коляното, може да се окаже, че проблемът всъщност е кръстът. Боли ви главата, не знаете причината, а тя е херния или ошипяване на шийните прешлени.
При 94% от диагностицираните от него пациенти проблемите се потвърждават и от изследване с ядрено-магнитен резонанс.

 

– Д-р Уиаил, твърдите, че сте открили съвършено нов метод на диагностициране с вендузи, или Cupping test. Къде всъщност е иновацията?

 

– Вендузите не са нещо ново. Лечението с чашките, наречени вендузи, е познато още от хилядолетия в Китай и Римската империя. С тях са лекували и в Тибет, много разпространени са за лечение и в Русия до ден днешен. Иновацията е в това, че аз правя диагностика с вендузите, и то много успешна при определена клиника. При мен идват пациенти със силни болки, най-често в кръста. Има една стара арабска поговорка – „за всяка болка има лек, стига да установиш причината“. Аз установявам причината, предизвикваща болката, с вендуза. Това е иновацията в диагностицирането, което съвпада с резултатите от Ядрено Магнитния резонанс. В моя уебсайт  http://www.cupping-sudan.com/ има раздел „онлайн консултация“. Само чрез отговорите на въпросите може да се диагностицира проблемът при дискови хернии, като диагностиката е с точност 94-98% в сравнение с ЯМР, което от своя страна улеснява пациента, пести му време и пари.

 

– Методът ви патентован ли е?

 

– Да, патентован е. През 2012 г. ме поканиха на Втория световен медицински конгрес по алтернативна медицина в Истанбул. Разработих научно доклада си и го кръстих „Sudan Cupping test“ или „суданска диагностика с вендузи“. Започнах да търся в Гугъл други изследвания или статии по тази тема и не намерих! Тогава разбрах, че съм открил напълно нов метод за диагностициране и го кръстих „Судански тест и лечение с вендузи“ /Sudan Cupping Test/. Но много скоро ще го преименувам на „суданско-българско лечение и тест с вендузи“, тъй като изключително много обичам България. На конгреса в Истанбул получих голямото признание. Създадох своя карта с номерация на гръбначните прешлени, различна от общоприетата, която също съм патентовал. Поканиха ме за консултант в Индия, където вече бях няколко пъти с поразяващи резултати. Имам пациенти от Лондон и други европейски страни.

 

– Какво точно представлява диагностиката с вендузи?

 

– Тестът с вендузи е диагностичен и се използва за първична оценка на пациенти, оплакващите се от цервикална и лумбосакрална радикулопатия. Това е нов приложен тест, базиран на използването на вендузи с различни размери, поставяни върху определени области на цервикалния, торакалния и лумбосакралния отдел на гръбначния стълб като суха вендузна техника. Ефектът на вендузите за намаляване на болката и облекчаване на оплакванията на пациентите се използва за диагностични цели. Ние прилагаме вендузите в определени области на човешкото тяло, по-специално шията, раменете и гърба, и отбелязваме техния ефект върху оплакванията на пациентите. Ако тези оплаквания намаляват или изчезват при приложение на вендузите в определена област, това означава, че оплакванията най-вероятно идват от тази област.
Първоначално тестът е използван за разграничаване между адукторна болка от пренапрежение и болка, идваща от пикочния мехур и половите органи при футболисти. Което е наистина трудно за диференциална диагноза. След това тестът става част от прегледа на пациенти, страдащи от цервикална и лумбосакрална радикулопатия, и винаги се вписва в пациентския документ като тест с вендузи – положителен или отрицателен. Както и другите тестове (усещане, тест с вдигане на крака в право положение, тест за болка при натиск). Ние забелязахме че,

 

положителният тест с вендузи винаги означава положителен ЯМР резултат

 

Всеки пациент, който има положителен тест и няма възможност за извършване на ЯМР или КТ, след това е лекуван като случай с радикулопатия и винаги се е подобрявал. Рутинно тестът се прилага като диагностичен в нашата клиника от 2009 г.

 

– За диагноза на какви заболявания може да се използва тестът с вендузи?

 

– Най-често за дисковите хернии и дископатиите в различните им стадии. Вече мога да заява, че всеки втори на земното кълбо страда от дископатия или дискова херния. Хората влизат в кабинета ми прегънати на две, сковани, със страшни болки, а излизат напълно нормално, забравили за болката. Болките при дискова херния и дискохатия са ужасни, защото това е нерв, който аз освобождавам. Други заболявания, на които мога да помогна с „Cupping test“, са: изтръпване на пръстите, схващане на крайниците, крампи, болки в коленете, различни видове спортни травми, мускулни крампи, мускулни болки, заболявания на гръбначния стълб. Тестът е индикиран за разграничаване на:

 

* Мускулна от неврологична болка
* Оплаквания в долните крайници поради цервикална и/или лумбосакрална патология.
* Главоболие поради мускулен спазъм или главоболие от цервикален диск.
* Световъртеж, причинен от заболяване на ушите или от цервикална патология.
* Остра и хронична болка в слабините поради адукторна патология или урологични проблеми.
* Болка в колянната, тазобедрената и глезенната става поради заболявания като остеоартрит или цервикална и/или лумбосакрална радикулопатия.
* Болки в китковата, лакътната или раменната става поради заболявания или цервикална и/или лумбосакрална радикулопатия.

* Плексити, болки по ставите на горните крайници – „замразено рамо“, тендинити,
болки в лакътя, изтръпване на ръцете и на пръстите
* Болки в гърдите
* Редукция на теглото посредством изсмукване на целулита.

 

– Искате да кажете, че вие третирате причината, а не следствието, както става често в традиционната медицина?

 

– Да, точно така. Аз установявам и отстранявам причината. Вие можете ли да се събудите със счупена ръка или скъсани връзки, ако не сте имали травма? Не, разбира се. Често се поставят диагнози, в които няма логика. Колегите гледат коляното, изследват го, правят физиотерапия, а може да се стигне и до операция. Ние с този метод доказваме или определяме дали болката в коляното се намира там или в гръбначния стълб. Когато се прилагат тези вендузи на гръбначния стълб, изчезва болката в коляното, това логично значи, че тази болка идва оттам. Особено в спортната медицина това скъсява много времето за възстановяване. Когато диагностицирам един футболист, че има проблеми в мускула, има определени протоколи, които трябва да се спазват – спиране на футболиста, минаване на възстановителен период. Но когато установяваш, че тази болка идва по нервен път – понякога след 5 дена ги пускаме да играят, защото с този тест освобождаваме притискането.

 

– А какво означава „положителен“ и „отрицателен“ тест с вендузи?

 

– Когато при прилагане на вендузите оплакванията намаляват или изчезват в тази област – това е положителен тест. Когато при прилагане на вендузи оплакванията на пациента не намаляват или не изчезват – това е отрицателен тест.

 

– Какъв е резултатът от проучването на теста с вендузи?

 

– Около 4000 пациенти са посетили нашата клиника. Те са на възраст от 18 до 74 години.
500 пациенти са изследвани, от тях 343 са мъже и 157 – жени.
Ако тестът е положителен, пациентът е помолен да направи рентгеново изследване или ЯМР за потвърждаване на диагнозата. Ако пациентът не иска – започваме лечението.
Само 500 от пациентите направиха рентгеново изследване, ЯМР или КТ. Като някои от тях идваха с направени изследвания от Судан или извън страната, след като вече са се консултирали със различни лекари, след хирургични операции и физиотерапия без подобрение.
Проучването показва, че 440 от изследваните пациенти с положителен тест с вендузи имат положителни ЯМР резултати, които показват наличие на дисков пролапс. 38 пациенти имат положителен тест с вендузи и отрицателни ЯМР резултати, като при двама от тях са направени нови ЯМР изследвания на цервикалния отдел на гръбначния стълб, защото тестът с вендузите там е бил положителен. 22 пациенти имат отрицателен тест с вендузи и отрицателни ЯМР резултати. Ние сме сигурни, че останалите 3500 пациенти, който не са направили изследвания, имат цервикална и лумбосакрална патология в поне 90%.

 

– Какви са предимствата и недостатъците на вашата методика?

 

– Предимствата са, че тестът с вендузи е лесен за изследващия, бърз, евтин, точен, безопасен и безболезнен. Недостатъците са, че тестът може да определи проблем с цервикален диск, но не може точно да определи номера на диска в цервикалния гръбнак поради факта, че една вендуза обхваща повече от един цервикален диск.

 

Тестът с вендузи не е приложим, ако пациентът няма оплаквания

 

при тихи случаи на радикулопатия. Може да причини транзитни болки, които отшумяват бързо. Тестът не може да определи размера и броя на дисковете и нуждата от хирургично лечение.

 

– С какво се различава вашата методика от тази на т.нар. чакръкчии или мануални терапевти?

 

– Всъщност методът, по който работя, не е толкова сложен и е много лесен за обяснение. Какво правят мануалните терапевти – те наместват, а аз освобождавам нерва. Ако в един асансьор имаме 6 човека, които се блъскат, чакръкчията ще ги намести някак си, но те пак ще си останат 6 души. А аз ще извадя двама от асансьора, така освобождавам пространство за останалите четирима. С моя тест блокирам инервацията, все едно махам бушони. Представете си една крушка, която мига. Защо трябва да си мислим, че проблемът е в крушката, а не в таблото? Вероятно проблемът е в таблото и като сменим или махнем бушона, крушката повече не мига. Аз изключвам тока, който захранва крушката, с други думи – освобождавам нерва, който предизвиква болката. Така е и в човешкия организъм. Имам пациентка, която три месеца лекува коляно с кортикостероиди, което уврежда други органи и рефлектира върху теглото й. Когато дойде при мен

 

установих, че проблемът изобщо не е в коляното, а в нерва от кръста

 

Такива случаи са безброй. Над 60% от хората с болки в кръста и гърба имат дискова херния, и над 60% от хората, които имат доказана дискова херния на долните нива, имат със сигурност дискова херния и на шийните прешлени.

 

– Защо ви наричат „магьосник“ /“сахер“ – от арабски/?

 

– Пред кабинета ми винаги има опашка от пациенти. Често хората влизат с помощни проходилки или с придружители, а само след 35 минути излизат напълно самостоятелно, изправени, бодри и усмихнати. Така ми тръгна славата на магьосник. Всъщност аз съм дълбоко вярващ човек, следващ науката и логиката в нея. Стигнах по напълно логичен начин до този метод, също както Нютон е открил гравитацията с ябълката или Архимед – теорията на относителността. Логично е при предоставяне на пространство нервът да се освободи и при премахване на допира – електричеството не дава контакт и болката минава. Третирам източника на болката – прешлена. Ако слагам вендузите около тях, това е временно, а върху прешлените директно действам на локацията. Издърпвам и освобождавам натиска. Няма риск. Никъде в учебниците по медицина не пише за диагностиката с вендузи, напротив, медицината напълно отрича поставяне на вендузите по гръбнака. Аз доказах обратното! Защо да не ги поставя на гръбнака, когато аз не пресирам, не създавам положително налягане, а напротив – освобождавам място, „изключвам“ нерва от контакта, създавам отрицателно налягане. Поставям вендузите на определени точки по гръбначния стълб и покрай него и така не само поставям диагнозата, но и започвам ефективно лечение с дълготраен ефект.

 

– В „Лудогорец“ са се интересували от вашата методика. Какви иновации предлагате в областта на спортните травми?

 

– Поради големия ми опит със спортните травми при футболистите съм разработил доклад за диагностициране и лечение на спортни травми. Представих пред медиците и кинезитерапевтите на „Лудогорец“ разработката ми. Като доктор на националния отбор на Судан проявявам интерес към новоизграждащите се терени на тренировъчната база на „Лудогорец“ за съвместна работа с футболния съюз на Судан. Посетих Разград със секретаря на посолството на Судан Ясин Ахмед.

 

Срещнахме се с изпълнителния директор на „Лудогорец“ Ангел Петричев

 

До края на месеца планираме втора суданска визита на високо ниво в Разград. Целта е да се създадат връзки между двете държави в областта на футбола, африканците търсят треньори, както и места за лагери. Вероятно споразумения ще се подпишат както с БФС, така и с „Лудогорец“. Футболните среди в Судан имат добри спомени от българския футбол. През 70-те години на миналия век първият чуждестранен треньор на националния ни отбор бе българин. „Берое“, „Локомотив София“, „Спартак Варна“ са играли със судански отбори.

 

– Д-р Уаил, имате ли намерение да отворите клиника в България и да лекувате тук? Вие не сте забравили българския език…

 

– Да, имам намерение да отворя клиника или кабинет тук, още не съм взел решение дали ще е във Велинград, в Казанлък или в София. Вероятно ще бъда мобилен, защото много хора имат проблема, който мога да установя и излекувам. Намерението ми е в България да отворя медицински център, обслужващ цяла Европа. Вие имате прекрасни минерални извори във Велинград, в Хисар, имате кални бани в Поморие. С всички тези природни блага може да се направи едно комплексно лечение с дълготраен ефект.
А относно българския език – когато обичаш нещо, много трудно можеш да го забравиш. Обичам България, която ми е дала образованието, обичам българите, имам прекрасни колеги, приятели още от студентските години, обичам природата. Надявам се методът ми да се прилага и тук, за да помагам и на българите, както вече съм помогнал на стотици хора извън България.

 

– Какво ще пожелаете на нашите читатели?

 

– Да живеят здравословно, да се движат повече, да спортуват. Специално искам да помоля жените да не носят тежки чанти. Това изкривява гръбнака и води до дискови хернии. Не седете с часове пред компютъра. Спете на хубави матраци и възглавници. Сменяйте често възглавницата. Младежите и децата искам да ги помоля да престанат да пишат с часове смс-и и цели романи по вайбър, защото при постоянна наведена позиция на главата се получава дискова херния на шията, с последствия. Бъдете здрави!

За записване на консултация телефон: 0882248137

Източник: standartnews.com

webnovinar.com

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023