ОБЩЕСТВО

Събориха легендарното за софиянци кино „Сердика“, за да строят хотел „Хаят“! (снимки)

Събориха легендарното за софиянци кино „Сердика“, за да строят хотел „Хаят“! (снимки)

сердика1469445815-13708185-10154341864073879-124696327492277788-o
Режисьорът Стефан Вълдобрев публикува прочувствено съобщение, придружено със снимки за края на една софийска легенда. Той е заснел разрушеното кино „Сердика“. Вълдобрев се кани да направи и клипче с кадрите.
Преди месец стана ясно, че на мястото ще бъде построен нов хотел, част от веригата „Хаят“.
След като тази новина беше обявена от министъра на туризма Николина Ангелкова, редица организации, както и много граждани, отправиха призив да се запази поне фасадата на сградата, която е емблематична за центъра на столицата.
„Животът продължава, филмите няма да останат без дом. Сигурно на това място ще построят нещо друго, нещо красиво.“, пише той. Веднага постът му бързо започна да се споделя и коментира.Ето какво още написа той в личния си Фейсбук профил:

„Следващите кадри не са за чувствителни хора, нито за истински филмови маниаци. Попаднах на този епизод съвсем случайно. За мен той е исторически. Да заснемеш края на легендарното кино СЕРДИКА е момент от особена важност – за архивите напред във времето. „Ново кино Парадизо“ е неповторим и единствен. Въпреки това тия дни ще направя и малък видео клип с моите кадри от разрушаването на кино Сердика (те са потресаващи) и музиката на Енио Мориконе. Мисля, че си струва. Изумен съм, че никоя медия не е проявила интерес към това събитие. Знаете, че това е краят на една романтична епоха, нали? В дъното на един от фотосите, ще видите накамарените седалки – всеки от нас е седял на някоя от тях. Всеки е усещал магическия сноп светлина зад себе си, очаквал е шумът от мотора на прожекционната машина. Всеки е потъвал в картините от екрана. Най-големия в София.
Няма сантимент. Няма мелодрами. Животът продължава, филмите няма да останат без дом. Сигурно на това място ще построят нещо друго, нещо красиво. Но е някак тъпо да не отбележим подобаващо свършека на култовото кино Сердика, то заслужава. Събориха го набързо, изненадващо, някак подмолно – в неделя на обед ??? – (през отпуските сигурно наредбите за обществения ред не важат). Надвечер загасиха чудовищата и последната реплика на потния багерист беше: „Е па… бая работа свършииме днес!“

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

Обява за продажба на къща и парцел в Родопите взриви мрежата

май 6, 2024
extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024
IMAGE_13975557_40_0

Румънска реч оглася Слънчев бряг, украинки решиха проблемите на търговците / ВИДЕО

май 5, 2024
christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024