Политика

Това, което се случи във Великобритания, ще се случи и в САЩ в края на тази година!

Това, което се случи във Великобритания, ще се случи и в САЩ в края на тази година!

item_djankoveconomic

Предстоят 2-3 години на значителна несигурност в Европа. Резултатите от референдума във Великобритания са изненадващи и много тревожни, обясни пред БНР бившият финансов министър от първия кабинет „Борисов“ Симеон Дянков.

Той бе категоричен, че не сме готови за влизане в еврозоната, но за Шенген отдавна сме имали готовност.

Това, което се случи във Великобритания предполага подобно развитие, предполагам, в САЩ в края на тази година. Същата реторика, същите коментари, които водеха до Брекзит, се водят в момента в САЩ от един от президентските претенденти – Доналд Тръмп.

Той има също доста по-голяма подкрепа, отколкото всички си мислехме буквално преди няколко седмици. При един евентуален негов успех светът ще се разкъса допълнително.

Това каза за предаването „Хоризонт за вас“ бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, който отличи три притеснителни факта за България след вота във Великобритания

„В следващите 2-3 години ние, България и въобще нашият регион няма да са във вниманието на Брюксел и ЕС. Както преди няколко години всички се занимаваха с Гърция, следващите няколко години всички политици и хора в Брюксел ще се занимават с Брекзит, което означава, че част от проблемите на нашия регион – например Единния енергиен съюз в Европа, нещо, което е необходимо на България и Източна Европа като цяло, ще мине на заден план“, прогнозира Дянков.

Той смята, че ще се забави присъединяването към ЕС на част от страните около нас, особено бившите югославски републики, които вървяха към присъединяване някъде 2020-2021 година. От това губи и България заради стокообмен, заради подобрена инфраструктура към Европа.

„В дългосрочен план ние губим една визия за Европа, която Европа обхващаше целият европейски континент, в която развитието на икономиките се поставяха като приоритет. Следващите години, пак повтарям, приоритетът по-скоро ще е политически, отколкото икономически в Европа. От това ще страдат основно държави като България, които тепърва трябва да наваксват икономически“, обясни Дянков.

Според него е изключено в близките години всички страни в ЕС да преминат към Еврото. Много страни в Западна Европа са скептични за разширяването на Еврозоната особено след кризата в Гърция и бързо биха отхвърлили такъв план, аргументира се той.

Финансистът не очаква страната ни да влезе в Еврозоната в близките 4-5 години, макар да е изпълнила голяма част от необходимите условия.

„В момента, България не изпълнява някои от критериите, които ние изпълнявахме 2011-2012-та, така че и на нас ни трябва време. Не е вярно, че сме готови за влизане“, подчерта Дянков.

Влизането в Еврозоната ще намали допълнително лихвите върху бизнес кредитите и тези на домакинствата, изтъкна Дянков потенциалните ползи.

Относно Шенген обаче, страната ни отдавна е изпълнила техническите критерии и членството ѝ е само въпрос на политическа воля, допълни той и коментира финансовата обстановка у нас:

„В момента е сравнително спокойно икономически. Би трябвало да мислим за доста по-висок икономически растеж. Миналата година се радвахме на около 3% растеж, което е добре в рамките на последните няколко години на кризи, но всички държави около нас имаха по-висок, така че трябва да се замислим защо това е така и как да стигнем един растеж, да кажем, от 5%. Това е възможно да се направи в България, но трябва политика за Северна България“, допълни Дянков.

източник: news.bg

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024