САЩ

Тръмп заплаши съществуването на НАТО: „Не мога да гарантирам отбраната на съюзниците“!

Тръмп заплаши съществуването на НАТО: „Не мога да гарантирам отбраната на съюзниците“!

тръмп3720e51d2a2a9658fd8dcea2b79ad466
Доналд Тръмп заяви в интервю, че ако стане президент на САЩ, може да не гарантира отбраната на съюзниците от НАТО в случай на нападение, пише „Ню Йорк таймс“.
Републиканският претендент за Белия дом представи крайно изолационистко виждане за външната политика, което може да разруши основни стълбове на политиката на САЩ във външните работи и сигурността след Втората световна война и да заплаши съществуването на НАТО, коментира британският в. „Дейли телеграф“, на който се позова БТА.

Най-напред ще погледне какъв е техният принос към алианса, уточни Тръмп. Той дори постави под въпрос дали като президент автоматично би разпрострял гаранциите за сигурността, които дават увереност на страните от НАТО, че имат зад гърба си пълната мощ на американската армия.

Попитан за заплашителните действия на Русия, които тревожат балтийските държави, Тръмп каза, че в случай на руско нападение срещу тях ще реши дали да им се притече на помощ едва след като провери дали те изпълняват своите задължения към САЩ.

Тръмп отново се закани да изтегли американските войски, разположени в различни части на света.

„Ние харчим цяло състояние за армията, за да изгубим 800 милиарда долара“, заяви Тръмп и се позова на търговските загуби на САЩ.

„Това не ми изглежда много умно“, заяви той.

„Ако ние решим, че трябва да защитаваме САЩ, винаги можем да изпратим“ войски от американска територия и „това ще бъде доста по-евтино“, каза Тръмп.

Той отново подчерта твърдолинейния националистически подход, характеризиращ кампанията му, като заяви, че ще накара съюзниците да поемат разходите за отбраната, които САЩ поемат от десетилетия, ще анулира отдавнашни договори, които смята за неизгодни, и ще преразгледа понятието партньор на Америка.

Тръмп, който очаква да приеме номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ, каза, че останалата част от света ще се научи да се нагажда към неговия подход.

Бих предпочел да мога да продължа съществуващите споразумения, заяви той, но само ако съюзниците спрат да се облагодетелстват от американската щедрост, която по думите му САЩ вече не могат да си позволяват.

Тръмп каза, че ще отстоява своя девиз „Америка на първо място“ и че е готов да се откаже от Северноамериканското споразумение за свободна търговия с Мексико и Канада, ако не бъдат договорени доста по-добри условия.

Тръмп и Ердоган

Републиканският кандидат-президент на САЩ похвали все по-авторитарния, макар и демократично избран турски президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Аз му отдавам голямо признание, че успя да обърне така нещата“, каза Тръмп, имайки предвид опита за преврат миналата седмица. „Знаете, някои хора казват, че той е бил режисиран. Не мисля така“, заяви Тръмп.

Попитан дали Ердоган използва опита за преврат, за да извърши чистка срещу политическите си врагове, Тръмп не призова турския лидер да спазва върховенството на закона или западните стандарти за правосъдие.

„Когато светът вижда колко лоши са Съединените щати, а ние започваме да говорим за граждански свободи, не мисля, че сме много добър посланик“, каза той.

За Асад и срещу джихада

Тръмп изрази увереност, че може да убеди Ердоган да положи повече усилия в борбата с групировката „Ислямска държава“.

Според Тръмп отстраняването на сирийския президент Башар Асад не е толкова важен въпрос като борбата с „Ислямска държава“. Белият дом също достига до подобен извод, макар да не го заявява открито.

„Асад е лош човек. Той извършва ужасни неща“, каза Тръмп, но подчерта, че „Ислямска държава“ е много по-голяма заплаха за САЩ.

Той заяви, че се е съветвал с двама бивши републикански държавни секретари на САЩ – Джеймс Бейкър и Хенри Кисинджър, от които е почерпил доста познания, но не изказа нови идеи за националната сигурност, които те да са го насърчили да проучи, отбелязват агенциите.

Тръмп изтъкна необходимостта от финансиране на голямо подсилване на армията, като се започне от модернизиране на американския ядрен арсенал.

„Ние имаме множество остарели оръжия. Имаме ядрени оръжия, които дори не знаем дали работят„, каза той.

Dir.bg

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024