Европа

Туск: Не трябва да позволяваме на британците да се облагодетелстват от „Брекзит”-а!

Туск: Не трябва да позволяваме на британците да се облагодетелстват от „Брекзит”-а!

epa05416357 European Council President Donald Tusk arrives for the second day of NATO Summit in Warsaw, Poland, 09 July 2016. In the second day of the NATO Summit heads of state and government will take part in meeting on Afghanistan and Ukraine. The NATO Warsaw Summit takes place on 08 and 09 July with about 2,000 delegates, including 18 state heads, 21 prime ministers, 41 foreign ministers and 39 defence ministers taking part in the Summit. EPA/JACEK TURCZYK POLAND OUT

Е, това вече прилича на необявена война и извиване на ръцете! Явно системните играчи на статуквото вече са поставили всичко на карта и не подбират средства и методи в битката си за оцеляване.  

Европейският съюз не трябва да позволява на Великобритания да получи изгода от напускането на ЕС, тъй като може да вдъхнови други страни членки да я последват.

Това призова председателят на Европейския съвет Доналд Туск, подкрепяйки позиция на други политици да се заеме твърда позиция на предстоящите преговори за „Брекзит”, цитиран от Ройтерс.

Лидерите на ЕС заявиха ясно, че Обединеното кралство няма лесно да запази достъпа си до единния пазар на съюза, ако пренебрегва свободното движение на европейски граждани.

Никой не трябва да разглежда нещата с желание за наказване, унижаване на Великобритания за това, което ни направиха”, каза Туск в интервю пред полския всекидневник Polityka.

Не можем да ги прогоним, но също не можем да позволим да се облагодетелстват от „Брекзит“, тъй като ще бъде гибелно за ЕС, смята той.

Междувременно от Елисейския дворец съобщиха, цитирани от „Франс прес”, че френският президент Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел и италианският премиер Матео Ренци ще се срещнат през август във връзка с „Брекзит”.

Говорител на правителството каза, че срещата ще се проведе в края на август, за да се обсъди излизането на Великобритания от ЕС.

През този месец Оланд ще посети Португалия, Австрия, Словакия, Ирландия и Чехия във връзка с казуса.

Ако ЕС беше толкова съвършен, нямаше да съществуват предпоставки държавите да бягат от него. Брюкселските демократи трябва да се научат, че нещата не могат да продължат да се случват чрез извиване на ръце и изнудване.

News.bg

https://news.bg/world/tusk-ne-tryabva-da-pozvolyavame-britantsite-da-se-oblagodetelstvat-ot-brekzit-a.html

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024