Политика

„Уикилийкс“: Партия от Реформаторския блок във властта у нас – зачената в Анкара!

„Уикилийкс“: Партия от Реформаторския блок във властта у нас – зачената в Анкара!

далphoto_verybig_20553

В имейл от 9 май 2013 година, който „Уикилийкс“ рапротстрани тази нощ заедно се още стотици хиляди мейли и документи на властта в Турция, се цитира статия от опозиционния вестник „Джумхюриет“ (Cumhuriyet), в която се посочва, че на предсрочните парламентарни избори в България след падането на правителството на Бойко Борисов се очаква сериозно разделение в турското население в страната. В статията се посочва, че Народна партия „Чест и достойнство“ на Касим Дал е създадена от Анкара и се очаква тя да отцепи сериозна част от електората на ДПС.

 В съобщенията фигурират и четири, в които са цитирани изказвания на българския президент Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) през април, който беше посветен на кибератаките. В мейла се цитира изказването на Борисов, в който той заявява, че големите разузнавателни служби в света са се върнали към използването на пишещи машини. „Факт е, че дори големите разузнавателни централи минаха на старите пишещи машини. В тази сфера никой не може да бъде сигурен, че е защитен”, заявява тогава Борисов.

Според мейлите българският президент Росен Плевнелиев за първи път е заявил, че кибератаките се извършват от терористични организации. Цитирано е изявлението му след заседанието на КСНС, в което той казва, че България е обект на интензивни кибератаки, включително и срещу критична инфраструктура и държавни ведомства.

В друг имейл се разказва за случая, в който Държавният департамент на САЩ съобщиза възможна заплаха срещу линия на градския транспорт в София. Тогава Борисов определя информацията като погрешна и неприемлива.

Bnews

http://www.bnews.bg/article/213196

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024