Коментари

Чака ли ни нова Ялта? Идват трудни времена, в които ЕС ще бъде безгласна буква!

Чака ли ни нова Ялта? Идват трудни времена, в които ЕС ще бъде безгласна буква!

ялта335-139343-1_wide

Светът се движи устремно към тотална промяна. Тя е видима, на показ пред всички ни. Очаква се само едно събитие – изборът на американски президент. След това лавината ще тръгне.

Ако Тръмп спечели изборите, най-вероятното развитие на събития е повторение на времената след Втората световна война.

Три центъра на власт – Тръмп в САЩ, Путин – в Русия, Ердоган и саудитският крал – в Близкия Изток. Двуполюсният модел на света, частично уравновесяван от горещата точка в арабските страни, ще бъде пак на дневен ред.

Европа няма нито ресурсите, нито политическата воля да се изправи срещу трите диктатури. Тя ще попадне в зоната на влияние на САЩ, което е една от целите. Русия ще се опита да задържи влиянието си в азиатските републики, с известни компромиси пред Китай и Монголия ще разпростре пипала и там. Ердоган и саудитците ще държат мюсюлманския свят.

Ползата от това е безспорно за тези, които винаги са били в дъното на войните – милитаристите от военната индустрия. След 1989 г. те са силно ограничени в разходите. Множеството локални конфликти не са достатъчни, за да захранят огромните военно-промишлени конгломерати. По време на студената война без да се водят съществени военни действия ескалацията на въоръжаването беше добре дошла за търговците и производители на оръжие. Надпреварата ги захранваше с огромни бюджети. Вече повече от 25 години тези октоподи се опитват да възстановят финансовата си мощ, но либерализмът на новите политици им пречи. Европа диктуваше много от правилата, но вече е уплашена и обезсилена. Лесна плячка е.

Доларът и рублата се състезават безуспешно с еврото отдавна и никога досега откакто то съществува, не са успели да го надминат.

Безресурсната Европа, разчитаща на енергия от Русия, арабския свят и САЩ, ще бъде лесна плячка.
Факт е, че атентатите през последните години се случват именно на Стария континент. Европейците са уплашени, готови да се подчинят на всяка силна ръка, която обещае приключване на хаоса. Тръмп и Путин могат да го обещаят без съмнение, Ердоган може да го осъществи.

Чакат ни трудни времена, в които ЕС ще бъде безгласна буква. Ценности? Те не струват пари и не купуват петрол. Честита ни нова Ялта!

Пресиян Антонов

Bnews

http://www.bnews.bg/article/213546

Коментари

More in Коментари

1249613

Колтуклиева: Личният му „Лексус“ стои в двора на кооперацията, а борецът за евроценности използва държавата за лична употреба

май 17, 2024
урумов

Започна промиването на мозъци за покушението срещу Роберт Фицо

май 16, 2024
qvor-dachkov-e1486391023192_1746892204914951909_big

Дачков коментира Волгин по „Панорама“: Това е единствената мотивация при 100% от кандидатите

май 11, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024