Важно

Юнкер: Сделката за мигрантите с Турция е под въпрос! Потокът може отново да тръгне към Европа!

Юнкер: Сделката за мигрантите с Турция е под въпрос! Потокът може отново да тръгне към Европа!

0,,16939769_303,00
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че сделката между ЕС и Турция са овладяване на потока от имигранти към ЕС може да се разпадне.

Рискът е голям. Успехът на споразумението до този момент е крехък. А президентът Ердоган вече няколко пъти намекна, че иска да го прекрати, заявява Юнкер в интервю за австрийския вестник „Курир“, което трябва да бъде публикувано днес.

Ако това се случи, можем да очакваме имигрантите отново да тръгнат към Европа, допълва Юнкер.

В интервюто председателят на Европейската комисия заявява също, че е „много притеснен“ от развитието на ситуацията в ЕС, особено по отношение на върховенството на закона в Полша и Унгария.

Ердоган към Запада: Не се месете в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще оттегли всички съдебни искове за обиди по негов адрес. Той отново призова Запада да не се меси в Турция.

Erdogan-9n1-e1466680052343
Ердоган говори снощи на събитие в Анкара, организирано в памет на убитите и ранените при неуспешния опит за преврат на 15 юли.
Само веднъж ще простя и ще оттегля всички искове за многото случаи на неуважение и обиди, които бяха отправени към мен“, каза турският президент.Преди време министърът на правосъдието съобщи, че в страната са заведени 1 845 съдебни дела за обида на президента. Сред подсъдимите са лидери на опозиционни партии, както и хора, публикували коментари в социални медии. Ердоган вече спечели няколко подобни дела, припомня ДПА, цитирана от БНР.

Ердоган подчерта, че тези, които застават зад предприетите от дадени държави извънредни мерки срещу заплахи, които не са измерими с това, пред което Турция премина, са разкрили своята неискреност, критикувайки Турция на фона на пуча.

„Някои ни дават съвети, твърдят, че се тревожат. Не се бъркайте в чужди работи, гледайте си своята работа“, призова Ердоган.
В коментар за чистката на десетки хиляди държавни служители, заради предполагаеми връзки с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, Ердоган каза, че Турция ще отстрани толкова хора, колкото е необходимо.

Междувременно истанбулската прокуратура арестува 17 журналисти по подозрение във връзки с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който според властите стои зад опита за преврат в Турция на 15 юли.

В същото време съдът освободи четирима от задържаните по-рано представители на медиите, съобщава Анадолската агенция.

Сред преврата в Турция, властите са издали 88 заповеди за арест на журналисти. По-рано турското правителство закри 3 информационни агенции, 16 телевизии, 23 радиа, 45 вестника и 15 списания.

Dir.bg

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022