СВЯТ

EADaily: Сърбия отряза НАТО, 90% от населението възприема Алианса като агресор!

EADaily: Сърбия отряза НАТО, 90% от населението възприема Алианса като агресор!

nato-joint-warrior

Сърбия няма да влезе в НАТО, защото това е неприемливо за огромното мнозинство на жителите в страната, справедливо възприемащи НАТО като агресор, пише EADaily.

Сърбия не се кани да влиза в НАТО, защото нито една сериозна политическа партия не може да не отчете, че поне 90% от населението на страната възприема Алианса като агресор, нападнал Сърбия през 1999 г. Такъв въпрос никой не поставя и перспективите поне засега са никакви, особено след като Белград оповести, че проучва купуването на руска ЗРС С-400.

Нещо повече: НАТО не кани Сърбия официално, а само флиртува. Във вашингтонския договор за НАТО е казано, че новият член на Алианса трябва да има териториална цялост, която да е призната от останалите страни-членки. Те обаче са признали независимостта на така наречената Република Косово, която все още формално е част от Сърбия и затова не е приета в ООН.

Що се отнася до евроинтеграцията, тя също е под въпрос. Подкрепата за европейския курс от жителите на Сърбия спадна още преди британския референдум за излизане от ЕС при едновременно нарастване на проруските настроения. По информация на сръбския прозападен вестник НИН, още преди брексита подкрепата за ЕС от населението е намаляло до 40%, а симпатиите към Русия са нараснали до 70%. Политическите партии и държавното ръководство в Белград не може да не отчита тези факти.

Въпросът за членството на Сърбия в ЕС едва ли ще бъда решен поне в близко време. Сръбската управляваща партия на премиера Вучич и на президента Николич декларира влизането в ЕС като своя стратегическа цел, като едновременно се изказа за военен неутралитет на страната.

Следва да се припомни, че Сърбия не се присъедини към санкциите на ЕС против РФ. Независимо че преговорният процес с ЕС ще бъде продължен на 19 юли, те ще бъдат в значителна степен формални и двете делегации ще се прозяват от отегчителната скука.

Създадените условия – кризата в ЕС и нарастването на проруските настроения – ще разширят възможностите за геополитически маньовър на РФ на Балканите. Обаче само възможности не са достатъчни и от страна на Русия трябва да бъзе проявена политическа воля.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

More in СВЯТ

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024