Анализи

NYT: В НАТО няма единство! Германия, Франция и Италия не искат да следват антируския курс на Вашингтон!

NYT: В НАТО няма единство! Германия, Франция и Италия не искат да следват антируския курс на Вашингтон!

0ea18c2421e8d059c51c8a92546d57c1

Срещата на НАТО във Варшава демонстрира, че редица държави от Евросъюза, включително Германия, Франция и Италия, показват все по-малка готовност да следват антируския курс, за който настоява Вашингтон. Такова мнение се съдържа в статия под заглавието „Единството на НАТО бе тествано от Русия и даде няколко пукнатини“, публикувана във вестник „Ню Йорк таймс“.

Президентът на САЩ Барак Обама и лидерите на страните от алианса „се опитаха да демонстрират единен фронт. В същото време във Варшава стана ясно, че зад външното единство в Европа се спотайват все повече свидетелства за разногласия, освен нейния разрив с Великобритания, който привлича основното внимание“, отбелязва се в статията. Според изданието „повечето от тях (разногласията) засягат въпроса дари трябва да бъде сдържана или омиротворявана Русия“.

Вестникът отбелязва, че „Германия, Франция и Италия проявяват признаци на готовност да отстъпят от твърдите си позиции“, изразени по-рано от тях – „от икономическите санкции на НАТО, целящи натиск върху Русия, до военните маневри с цел нейното сдържане“.

В тази връзка „Ню Йорк таймс“ напомня, че италианският премиер Матео Ренци взе наскоро участие в Петербургския международен икономически форум. „Френският президент Франсоа Оланд говореше за необходимост от взаимодействие с Русия, посочва се в статията. Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер разкритикува мащабните военни учения в Полша миналия месец, обяснявайки, че те провокират Русия.

Той ги нарече „дрънкане на оръжие. Вестникът се позовава на бившия постоянен представител на САЩ в НАТО Никълъс Бърнс, който наскоро е бил в ЕС. „Бях поразен от разногласията сред ръководството на Европа как да се отговори на всички тези предизвикателства“, сподели той.

Източник БГНЕС

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023