Важно

WSJ: ИД подготвя голяма терористична атака в Европа! Самотните терористи само отклоняват вниманието!

WSJ: ИД подготвя голяма терористична атака в Европа! Самотните терористи само отклоняват вниманието!

islqmska-dyrjava-podgotvq-golqma-teroristichna-ataka-v-evropa-390980
Последните единични атаки на членове на „Ислямска държава“ имат за цел да отклонят вниманието от нещо много по-важно, пише „Уол стрийт джърнъл“.
Самотните терористи са предназначени за отклоняване на вниманието на европейските служби за сигурност, докато се подготвя нова мащабна терористична атака.
Според експерти ИД нарочно предизвиква малки епизодични атентати с участие на лошо подготвени терористи. Това би предизвикало емиграционна криза и още повече предпоставки за свободно придвижване на добре обучени атентатори.

Терористите от „Ислямска държава“ най-вероятно са създали бомба от нов тип, съобщава BBC.

През юли джихадистите извършиха най-смъртоносната си атака – 292 души загинаха при взрив на кола бомба в иракската столица Багдад.

Експлозията в кв. Карада обаче не е причинена от обикновена бомба. Джихадистите са използвали нова тактика, която им е помогнала да преминат незабелязано през КПП-тата в иракската столица. „Досега не сме виждали нещо подобно и това е много тревожно“, заявяват от службите за сигурност.

За атентата е използвано самоделно взривно устройство, заложено в автомобил – често използван метод от джихадистите. Разположението им и начинът, по който си взаимодействат, обаче са различни от досега.

„Това е изключително трудно да се направи“, отбелязва експерт по експлозивите, свързан с разследването.

Според него бомбата вероятно е направена във Фалуджа, докато градът беше под контрола на джихадистите. „Даеш са вложили много в идеята как да минават през КПП-тата“

Бомбата е направена по инструкции, достъпни в интернет, но са внесени подобрения, така че по-трудно да бъде открита при проверка и да нанесе повече поражения. Експерти посочват, че химическият състав на бомбата е „уникален“.

„Свикнали се с големи пожари, но химикалите в тази бомба досега не са използвани в Ирак. Това беше нещо уникално, странно и страшно“, коментира бригаден генерал Кадим Башир Салех.

Подобна химическа смес е използвана само веднъж досега – при атентат на Ал Кайда от 2004 г., припомня експертът по сигурността Хишам Ал-Хашими.

Бомбата е избухнала при преминаването на микробус по тясна уличка, пълна с хора. Тя е нанесла сериозни поражения на околните сгради и е предизвикала множество вторични пожари, които са се оказали най-смъртоносни.

Пламъците са обхванали околните сгради, вземайки за заложници хората вътре. Хората са скачали през прозорците на улицата, за да се спасят. Малцина обаче са успели.

Според експерти новата тактика на джихадистите е „изключително сериозна и опасна“.

Новини БГ, Економик БГ

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022