Европа

Бял байрак! „Дойче веле“ с взривяващ анализ: Ние не се справихме!

Бял байрак! „Дойче веле“ с взривяващ анализ: Ние не се справихме!

Migrant-crisis-Angela-Merkel-606765

Преди година германският канцлер Ангела Меркел отвори вратите за стотици хиляди мигранти и произнесе своята историческа фраза: „Ние ще се справим“. Главният редактор на „Дойче Веле“ Александър Кудашев е убеден в обратното, цитиран от БГНЕС.

Ние няма да се справим, защото със сигурност не знаем с какво искаме да се справим. Дали искаме само да се погрижим за хората или веднага да ги интегрираме? Защото не знаем, кога можем да кажем, че сме се справили. Малко повече от 25 години след обединението на Германия /3 октомври 1990 г./ все още твърде много германци заявяват, че ние в действителност не сме единни. Защото ние разбираме проблема с мигрантите не в културен, а само в технически смисъл – т.е. ние трябва да се научим да допускаме различията. Вместо това ние мислим, че мигрантите ще решат нашия демографски проблем.

Ние превръщаме бежанците в имигранти

Ние няма да се справим, защото не разбираме, че пристигащите мигранти са много по-консервативни и по-религиозни, отколкото е съвременното германско общество. Защото ние нямаме представа, какви усилия са необходими, за да помогнем да се установят тези хора, които са от съвсем различна култура. Мигрантите не са дорасли за високоразвита Германия. Защото ние имаме тази прекрасна думичка Родина, но рядко даваме на мигрантите да разберат, че това може да бъде и тяхната Родина – от гледна точка на език, култура и политика. Защото Германия не е държава на мигранти. Т.е. ние смятаме, че трябва да решаваме миграционния проблем не рационално, а по-скоро емоционално.

Ние не подбираме мигрантите, а само ги приемаме

Защото ние имаме особено отношение към собствената си нация – защото ние нямаме и не създаваме достоверен положителен образ на самите себе си. С други думи, ние нямаме доминираща култура, защото нашата Родина е раздробена. Защото ние, въпреки всички разговори, нямаме намерение да ставаме пъстра и разнородна република, както по някой път така възторжено ни я описва нашият президент. Защото интеграцията е задача за сто години и три поколения напред, а ние си затваряме очите за това изпитание. Защото много мигранти от Сирия или Афганистан просто няма да се справят, защото не са дорасли до Германия, която е индустриално развита и високо ефективна държава. Германия не е държава на мигранти. Защото мнозинството мигранти, според нашите разбирания, нямат необходимите знания и квалификация. Защото „Ние ще се справим“ – това в най-добрия случай е фраза, която просто изразява нашия оптимизъм. Но характерната черта на германците не е оптимизмът, а по-скоро страхът. И също така, защото някой ден ще кажем, че сме се справили, макар че в действителност ние не сме се справили.

http://bgnes.com/sviat/evropa/4454610/

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024