Политика

Възможен сценарий: Ненчев и Плевнелиев могат да провалят кандидат-президента Радев!

Възможен сценарий: Ненчев и Плевнелиев могат да провалят кандидат-президента Радев!

радев20160802100912-4974351

Генерал Румен Радев може да бъде принуден да остане командир на Военно – въздушните сили за неопределено време и така да бъде осуетено намерението му да се включи в кандидат-президентската надпревара през ноември.

Името на офицера е сред най – спряганите за обща лява кандидатура на президент, а проучване на Епицентър.бг показа, че властта в лицето на Министерство на отбраната, Министерски съвет и президентството могат да осуетят плановете на БСП и АБВ.

На 2 август командирът на ВСС подаде рапорт за освобождаване от военна служба на основание чл. 169 от Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България, поради придобито право на пенсия при условията на чл. 69, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване.  Документът отлежава на бюрото на  министъра на отбраната Николай Ненчев. Той трябва да го разгледа и ако го одобри и парафира, го изпраща в Министерски съвет. С подписа на премиера Бойко Борисов рапортът отива в президентството и на това основание  Плевнелиев трябва да издаде указ за освобождаването на генерала от Българската армия. Няма срок, в който властта да е задължена да извърши тази процедура. Може да стане за седмица, за месец, за два, три, а може и изобщо да не приеме рапорта на генерала.

Докато цялата тази процедура по пенсионираните му не приключи,  ген. Радев е командващ ВВС на Българската армия. Това означава, че той няма право да се включи по политиката, тъй като по закон военните са деполитизирани.  Ако Радев реши да рискува и бъде издигнат от БСП за кандидат-президент преди официалното му освобождаване от поста, то властта може да го уволни дисциплинарно. Запознати припомниха пред Епицентър.бг, че съществува подобен прецедент в най-новата ни история. Заради регистрация в листата за избори за 37-то Народно събрание през декември 1994 г. няколко дни преди да излезе президентския Указ за освобождаването  му, дисциплинарно бе уволнен генерал Любен Петров, тогава шеф на Генщаба.

Генерал Радев може да бърза, но така или иначе без указ на президента Росен Плевнелиев няма как да бъде освободен от военна служба. Това, което трябва да направи, е да изчака указа на държавния глава – няма нищо страшно в това“, коментира  бившият министър на отбраната Николай Свинаров. И допълни:„ Аз не знам дали президентството не почива през август, който не е много работен месец. Очаквам, че до началото на септември този указ ще стане факт“.

Свинаров смята, че процедурата може да приключи до месец, защото никой нямал желание да бави Румен Радев за старта на политическата му кариера. „Още повече, че премиерът Бойко Борисов вече му пожела успех на политическото поприще. Въпрос на технология е – август месец е отпускарски сезон и за държавната администрация “, коментира министърът на отбраната в правителството на НДСВ.

Забавянето на издаването на указа за освобождаването на Румен Радев от ВВС може да постави председателката на БСП Корнелия Нинова в изключително трудна ситуация.

На 14 август ще заседава Националният съвет на партията. На него Нинова ще предложи за обсъждане и гласуване на шест имена, сред които е и името на ген. Радев. Миналата седмица ръководството на БСП обяви, че след пленума ще бъде обявен кандидат-президентът на БСП. Ако това е Румен Радев и до тази дата все още не е издаден президентски указ за освобождаването му, то той няма да може да се включи в предизборната кампания.

Ако Радев се включи в политиката, рискува да бъде уволнен дисциплинарно и да загуби гарантираните му от закона 20 заплати накуп.

„Ако Николай Ненчев и Росен Плевнелиев решат да му правят сечено – могат да го мотаят колкото време решат. Няма законов срок за разглеждане на молба за пенсиониране“, коментира бивш военен от Генералния щаб на БА.

Бивш военен министър заяви пред медията ни, че ако властта си позволи да бави освобождаването на ген. Радев, то лично премиерът Бойко Борисов ще инкасира политически негативи. Ако играта е честна, процедурата може да се извърши за седмица, още повече че са известни случаи, когато генерали са били произвеждани за един ден.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Nenchev-i-Plevneliev-mogat-da-provalyat-kandidat-prezidenta-Rumen-Radev/107071/2/48

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024