Европа

И „Дойче веле“ призна провала на Меркел: Всеки да се спасява сам! Пришълците ни връхлитат!

И „Дойче веле“ призна провала на Меркел: Всеки да се спасява сам! Пришълците ни връхлитат!

бежанци5e_0srj4c

Със своето „добре дошли“ Германия привлича особено много бежанци, които тъй или иначе не желаят да останат в другите страни по пътя си на запад: така звучи аргументацията най-вече на държавите от Вишеградската група – Полша, Унгария, Чехия и Словакия.

 

Факт е, че средно- и източноевропейските държави не са привлекателни за бежанците и мигрантите, понеже там социалните помощи са много по-ниски, отколкото в Западна Европа, а повечето хора са враждебно настроени към пришълците, разказва Дойче Веле.

 

Преди срещата между германската канцлерка Ангела Меркел и премиерите на държавите от Вишеградската група, чешкият министър-председател Бохуслав Соботка обясни тази враждебна нагласа най-вече с културните и религиозни различия. „В същото време в региона, от който идват много бежанци, активно действат терористични структури като „Ислямска държава” например”, добави Соботка, очевидно визирайки опасността от терористични нападения в Европа, каквито вече имаше във Франция, а дори и в Германия.

 

Според чешкия премиер, освен всичко друго опитът на Западна Европа показвал, че интеграцията на мюсюлманските заселници невинаги е успешна. „Всички тези рискове въздействат върху общественото мнение и подклаждат емоциите на хората в Средна и Източна Европа”, обобщи той.

 

„България е оставена да се оправя сама“ Подобни скептични нагласи са разпространени не само във Вишеградските държави, но и в Румъния и в България. Все по-често се чуват призиви бежанската криза да бъде решавана чрез двустранни или регионални мерки.

 

Българският премиер Бойко Борисов влезе в преки разговори с Турция в опита си да предотврати евентуалното надигане на бежанска вълна по южната граница на България. В момента страната му била „на практика оставена да се оправя сама”, каза той в интервю за „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” и добави: „Не знам колко дълго още ще можем да издържим на миграционния натиск по границата”. Борисов на няколко пъти призова да се спазва споразумението за бежанците и дори подкрепи въвеждането на безвизов режим между ЕС и Турция. По-късно обаче, след разговор на четири очи с Ангела Меркел, преформулира и отслаби тази своя подкрепа. Възниква впечатлението, че българският премиер се опитва да лавира – иска хем да успокои общественото мнение в страната си, хем да не ядоса нито Брюксел или Берлин, нито Анкара, а в същото време да си запази отворена вратичка към Вишеградската група. Опитът му да посредничи между ЕС и Турция и успоредно с това да предотврати надигането на бежанска вълна по южната граница на своята страна, засега сякаш не дава особени резултати.

 

„Безотговорни и необмислени стъпки“

Трескави дипломатически совалки през изминалите дни извършиха и други европейски ръководители. В събота полската министър-председателка Беата Шидло посети румънския си колега Дачиан Чолош.

 

Двете най-големи източноевропейски членки на ЕС щели по-плътно да координират политиката си в различни сфери, каза след срещата Чолош и изброи няколко позиции: най-вече дебатите около бежанците, но също така последствията от Брекзита и подкрепата за сближаването на Украйна и Молдова с ЕС.

 

В тази рамка ще бъдат задълбочени и отношенията между Румъния и Вишеградските държави, добави Чолош. А Беата Шидло увери, че Вишеградската четворка е отворена за по-тясно сътрудничество с Румъния с цел да се намерят „по-добри решения” на актуалните проблеми. Малко по-късно полският външен министър Витолд Вашчиковски обвини Еврокомисията в безотговорно поведение в кризата с бежанците. Според него брюкселската институция не предложила решения, а само задълбочила проблемите.

 

В понеделник в Берлин Вашчиковски каза, че Еврокомисията била предприела „трескави, безотговорни и необмислени стъпки”. Критикувайки политиката на ЕС към бежанците, част от водещите политици в Средна и Източна Европа всъщност атакуват позицията на германската канцлерка Ангела Меркел. Политиката на „отворени врати”, която според тях води Берлин, както и предложението за разпределяне на бежанците по квоти между държавите от ЕС, срещат неодобрение сред мнозинствата в тази част от континента. В същото време все по-често се настоява за усилване на граничната охрана и за повече национални и двустранни мерки срещу миграцията.

Източник: 24chasa.bg, Дойче веле

http://www.dw.com/bg/%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B0%D0%BC/a-19513289

 

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024