Русия

Доклад на НАТО: Западът направи Путин още по-могъщ! Руската икономика се развива стремглаво!

Доклад на НАТО: Западът направи Путин още по-могъщ! Руската икономика се развива стремглаво!

путин150405061400-460x325
Колежът по отбраната на НАТО (NATO Defense College) публикува доклад от университета в Бирмингам в Англия, посветен на руската икономика. Авторът анализатор – Ричард Конъли, заключил, че анти-руското ембарго само е укрепило страната. „Ако се окаже допълнителен международен натиск върху Русия, то тя ще стане още по-силен”, категорични са изводите от доклада, цитиран life.ru. Според Конъли, в Европа и Северна Америка не са добре запознати с тези данни, защото никои не взема под внимание разликата в манталитета.

„Аз наистина мисля, че санкциите не са се доказали като много ефективни при промяна на курса на руската външна политика (въпреки че може да се спори за това дали е някога реално намерение)”, поясни Ричард Конъли.

Според него, това е то „по невнимание“ ембарго помогна руски политици „да съсредоточат умствените си усилия за необходимостта от развитието на руската индустрия“, и „да се намали уязвимостта на страната към икономическите инструменти за водене на война.“

Проучването Конъли се нарича „По пътя към самодостатъчност? Руската икономика като опция за сигурност, както и стратегията за национална сигурност на Руската федерация до 2020 г.“. В доклада се цитира една от възможните причини за този неочакван развой на събитията за НАТО.

„Има една важна разлика между западната и руската разбиране за „продоволствена сигурност“, казва ученият.

Той обяснява, че на Запад, това определение се възприема като „достъп за гарантиране на хората да се хранят“, докато в Русия този въпрос не е толкова много за това „дали отделните потребители имат достъп до храна“, колкото до това за „как страната е на колектива и националният интерес, който предлага широка гама от храни. “

„Руският разбирането на продоволствената сигурност е преди всичко въпрос на националната сигурност, и едва след това на икономическото благосъстояние на потребителите”, казва британски професор.

Конъли дава примери за положителни промени: планираното увеличаване на вътрешното производство на зърно в Русия и 95% от общото потребление в страната и националното производство на риба – с до 80%.

„Опозицията на санкциите се яви като полезен инструмент, за да подкрепи усилията на местните производители за постигане на тези цели”, казва британецът.

Той също така информира НАТО, че санкциите, вдъхновени от руските власти за усилията в „подготовката на учени и висококвалифицирани специалисти в областта на селското стопанство“, както и движението към независимост от чужди технологии на фирмите.

Професорът даде още един пример за благоприятното въздействие на ембаргото – в областта на финансите. По-специално, че санкциите са изтласкали Централната банка на Руската федерация към създаването на национална система за електронно плащане.

Той добавя, че, разбира се, Русия все още не е достигнала „абсолютната независимост на продукта“, но присъствието на „слаби места“ в руската икономика „не трябва да се бърка с несигурността.“

„Въпреки, че руският опит за укрепване на тяхната икономическа сигурност са само частично успешен, има определени последици”, заключава британски учен.

Всичко това, казва Конъли, бутане на Русия за повишаване на тяхната „финансова, селскостопанска и индустриална сигурност“ в крайна сметка „може само да направи Русия по-способна от геополитическа мощ в бъдеще“.

Превод и редакция: БЛИЦ

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024