алепо768x432

Руски военни кораби в Средиземно море са изстреляли крилати ракети по цели близо до сирийския град Алепо, което представлява още един знак за разширяването на военната операция на Москва в Сирия, дни след като тя започна бомбардировки със самолети, дислоцирани във военновъздушна база в Иран, отбелязва „Ройтерс”.

Руските военновъздушни сили помогнаха на сирийския президент Башар Асад да успее да постигне напредък срещу бунтовниците, които се опитват да го свалят от власт, от започването на руската интервенция преди близо година, но скорошното настъпление на бунтовниците в Алепо се оказа препятствие пред този импулс.

Русия е изстреляла три крилати ракети, като те са първите срещу позиции в Сирия, задействани от Средиземно море, като предишните бяха изстреляни от Каспийско море. Във вторник руски бомбардировачи започнаха бойни мисии в Сирия от военновъздушна база край иранския град Хамадан.

Според руското военно министерство ударите са насочени срещу терористичната групировка Фронт „Фатах ал Шам”, които доскоро бяха известни като Фронт „Ал Нусра”, но се преименуваха, след като прекъснаха отношенията си с „Ал Кайда” миналия месец, преди групировката да изиграе голяма роля при внезапния напредък на бунтовниците в Алепо.

Американските военни пък предупредили руските си колеги, че са вдигнали в небето изтребители за защита на специалните си части в района на град Хасека, съобщи в събота (20 август) говорителят на американското военно министерство Джеф Дейвис, цитиран от Рамблер. Според американците сирийската армия е нанасяла удари в района.

„Незабавно се свързахме с руснаците по установения канал, който използваме за предупреждения за конфликти във въздуха, за да гарантираме сигурността на коалиционните сили“, каза Дейвис.

САЩ са помолили Москва да информира сирийските власти, че коалиционните ВВС ще защитават наземните сили. Инцидентът е станал на 18 август.

News.bg, Руски дневник

https://news.bg/int-politics/rusiya-podpuka-vragovete-na-asad-s-krilati-raketi-i-ot-sredizemno-more.html