ОБЩЕСТВО

„За милиони няма закони“: Веселин Георгиев окончателно невинен по аферата ”Батко и братко”!

„За милиони няма закони“: Веселин Георгиев окончателно невинен по аферата ”Батко и братко”!

батко1430374858
Е, няма такава държава, в която „за кокошка – няма прошка“, а „за милиони – няма закони“. Да се радва нашият „премиер – слънце“, че сме единствени и ненадминати в световен мащаб и да отиде да се похвали в Европейския парламент и Европейската комисия за нашите „върхови постижения“ в борбата с корупцията, контрабандата и наркотиците и всякакви видове финансови престъпления…
Върховният съд окончателно оправда бившия началник на Пътния фонд Веселин Георгиев, известен с прякора Батко. Делото продължи близо седем години.

През цялото време на процеса, известен като „Батко и братко“, прокуратурата твърдеше, че докато е бил директор на фонда в мандата на кабинета „Станишев“, Георгиев сключил осем договора с фирми на братята си Бойко и Емил Георгиеви за над 38 млн. лв.

Според държавното обвинение Георгиев не бил възложител на въпросните поръчки. Това били областните пътни управления. Те са сключвали договорите с фирмите на братята му „Биндер“ АД, „Инмат“ ООД и гражданско сдружение „Инфраструктурни обекти“, предаде БТА.

Заради скандалните роднински поръчки, Брюксел спря временно 116 млн. евро по програми ИСПА и ФАР, въпреки че ремонтите бяха правени с пари от националния бюджет.

ВКС обаче се мотивира:

„Към момента на одобряването обаче, той (етапът, в който се определя изпълнител на обществената поръчка – бел.ред.) вече е приключил с влязлото в сила решение, издадено от ръководителя на съответното областно пътно управление за определяне на конкретния изпълнител на обществената поръчка, подпомогнат от назначената комисия.

При това положение, с последващите действия – полагане на подпис върху щемпел с текст „одобрил“, подсъдимият Георгиев нито е определил изпълнителя, нито поначало чрез такива действия, каквито са фактически възведените (одобрил сключването на договори и така определил за изпълнител на обществени поръчки участници, които не могли да участват), е било възможно да бъде заместен правно регламентираният начин за определяне на изпълнител на обществена поръчка“.

Първата присъда „невинен“ за Георгиев прочете съдията от СГС Петя Крънчева, припомня БНР.  Мотивът беше, че под спорните договори за ремонти – до подписите на Емил и Бойко Георгиеви, стоял не този на брат им, а на шефовете на различни регионални дирекции на Пътния фонд. Аферата беше наречена „Батко и братко“.

След като фондът и Георгиев не са възложители, няма как да е нарушена забраната в Закона за обществените поръчки в тях да участват свързани лица, написа тя.

Междувременно в края на миналата година Веселин Георгиев беше оправдан от Софийския градски съд и по второто дело срещу него, което е за длъжностно присвояване на близо 100 000 лв. от сключени 5 договора. Според обвинението те са за социологически проучвания, които да дадат представа за обществените нагласи към политиката на пътната агенция, ремонтите на пътната мрежа, поддръжка и др., за които са плащани средно по 20 000 лева.

ОТ ФОРУМА:
Мотивът бил, че под спорните договори за ремонти – до подписите на Емил и Бойко Георгиеви, стоял не този на брат им, а на шефовете на различни регионални дирекции на Пътния фонд
Егати и мотива. Значи бат Веско не е виновен за това , че като шеф на целият фонд е разрешил на своите подчинени от регионалните му дирекции да се разпишат под неговото име по договори с брат му.
Според Европа има нарушение.
Според Съда ни няма.
Като не ни харесва, не ни държат насила! Къде другаде можеш да намериш цяла държава от невинни..?!
Dir.bg

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024