Важно

Извънредно! САЩ прехвърлят ядрено оръжие от Турция в Румъния, твърди EurActiv!

Извънредно! САЩ прехвърлят ядрено оръжие от Турция в Румъния, твърди EurActiv!

На фона на влошаващите се взаимоотношения между Анкара и Вашингтон, САЩ са започнали да прехвърлят ядрените си оръжия от Турция в Румъния, съобщава брюкселското издание EurActiv, позовавайки се на два независими източника.

ядрено0102411001380632570_557454_600x458

Според EurActiv, операцията е трудна „както технически, така и политически“. „Не е лесно да се превозят 20 ядрени бомби“, цитира изданието един от източниците си.

По непотвърдени официално данни, в авиобазата „Инджирлик“ в Турция, близо до границата със Сирия, от времето на Студената война има около 50 единици тактическо ядрено оръжие на САЩ.

След неотдавнашния опит за преврат властите арестуваха командващия базата по подозрения за връзки с метежниците и временно забраниха полети на американски самолети до и от „Инджирлик“.

Румънската база „Девеселу“ е новото място за разполагане на американския противоракатен щит, което предизвиква силно раздразнение у Русия, пише EurActiv.

Според скорошен доклад на Simson Center около 50 американски адрени тактически оръжия се намират в базата „Инджирлик“ в Турция, която е на 100 километра от границата със Сирия. Според центъра американско ядрено оръжие може да попадне в ръцете на терористи и „други вражески сили”.
Според друг източник на EurActiv взаимоотношенията между САЩ и Турция са се влошили толкова много след опита за преврат през юли, че Вашингтон вече не вярва, че може да повери оръжията си на Турция. Американските оръжия ще отидат в румънската въздушна база Девеселу. В Девеселу, намираща в близост до град Каракал, е базиран част от американския ракетен щит, който стана причина за остри реакции от страна на Русия. Румъния е съюзник на Съветския съюз по време на Студената война, но никога не е приемала ядрени оръжия през този период. Поставянето сега на американски ядрени оръжия в близост до Русия вероятно може да разгневи Москва и да доведе до ескалиране на ситуацията. Поставянето на руски ядрени оръжия в Куба през 1962 г. е на-близката ситуация по време на Студената война, която е можело да прерасне в ядрена война. От американското външно министерство, както и турският и румънският външни министри, е поискан коментар на информацията. От САЩ и Турция обещават отговор, като по-късно външното министерство на САЩ препраща въпроса на министерството на отбраната. Междувременно от отговор в НАТО се казва, че съюзниците ще обезпечат „сигурността“ на американските ядрени оръжия в Европа. Същевременно обаче румънският външен министър твърдо отрече информацията за преместването на американските оръжия в Румъния. „В отговор на вашето запитване румънският външен министър твърдо отрича информацията, на която се позовавате“, се казва в съобщение на говорител на министерството. Според практика от времето на Втората световна война изпусната информация за присъствието на американски ядрени оръжия в Европа никога не е била официално потвърждавана. Въпреки това обществено знание е, че в Белгия, Холандия, Германия и Италия е разположено ядрено оръжие на САЩ.

Източници: БГНЕС, Дарик

 

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022