Европа

И Швейцария се отказа от мерак за членство в ЕС! Ние като по-умни оставаме, ако трябва – до последно!

И Швейцария се отказа от мерак за членство в ЕС! Ние като по-умни оставаме, ако трябва – до последно!

swiss1470084465-swiss-flag-boat

След напускането на Великобритания и отказа на Исландия, Швейцария е поредната държава в Европа, която каза НЕ на Европейския съюз! Да не са луди да предадат управлението на страната си на Брюкселските зелки, които са във васално положение на краварите?!

Швейцария официално уведоми Брюксел, че оттегля своето заявление за членство в Европейския съюз, подадено още през 1992 г.„Ние имаме основополагащи двустранни споразумения с нашите най-близки партньори – ЕС, но ние не искаме да влизаме в ЕС“, каза швейцарският външен министър Дидие Буркхалтер в град Валорб, където участва на тържествен митинг по повод 725-ата годишнина от основаването на Швейцарската конфедерация, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Федералният съвет (правителството) отново потвърди този наш избор, като уведоми преди няколко дни ЕС, по молба на парламента, че заявката ни за членство от 1992 г. е невалидна вследствие на гласуването по въпроса за Европейското икономическо пространство и ето защо тя трябва да се смята за оттеглена“, каза министърът.

За оттеглянето на заявката за членство в ЕС се обяви на 15 юни Кантоналният съвет – едната от двете камари на парламента. През март аналогично решение беше подкрепено в Националния съвет – другата камара на парламента.

Молбата за членство беше подадена от Швейцария през май 1992 г. Но същата година през декември в Швейцария имаше референдум и тогава гражданите с малка преднина (50,3 процента) се обявиха против присъединяването на страна им към Европейското икономическо пространство, включващо сега всички страни в ЕС и три от четирите страни от Европейската асоциация за свободна търговия.

В резултат на този референдум заявката за членство на практика загуби актуалност. Въпросът дали да се оттегли или не официално тази молба, която и без това четвърт век не беше придвижвана напред, породи спор в Швейцария.

За официалното оттегляне настояваха десните консерватори от Швейцарската народна партия, които възприемат сближаването с ЕС като заплаха за суверенитета на конфедерацията.

Швейцария нагледно показва на цяла Европа, че благосъстоянието не е обезателно свързано с членство в ЕС, отбелязва ТАСС. По данни на Федералното статистическо управление средното ниво на доходите на населението в Швейцария превишава с 1,3 пъти това в Германия и Франция и с 1,7 пъти това в Италия.

Блиц

Замириса им на мърша, а швейцарците обичат чист въздух. А българите са със запушен нос, Бойко ни казва, на какво мирише.

Сега разни „евроатлантически“ утрепки ще заговорят, как са „сгрешили“ швейцарците и как не бива да се допуска такава „опасност“ като референдум в България!
Ние сме умниии, затова оставаме, ако трябва и последни.

http://www.blitz.bg/news/article/433266

Европа

More in Европа

ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024