ОБЩЕСТВО

Какво всъщност представляват фирмите за бързи кредити? Вижте списъка с обирджиите!

Какво всъщност представляват фирмите за бързи кредити? Вижте списъка с обирджиите!

A man caught in a mouse trap made out of a credit card. Created to illustrate predatory lending and credit dangers.

A man caught in a mouse trap made out of a credit card. Created to illustrate predatory lending and credit dangers.

Откакто в България “царува“ демокрацията, пазарната икономика и евроатлантически ценности, все повече българи живеят по американски, тоест на непрекъснат кредит. Според последни проучвания само 6% от българите могат да задоволят абсолютно всичките си нужди с доходите, които получават всеки месец.

Разбира се, и в този случай нашите европейски “приятели“ са предвидили подходящо решение на проблема. След като стана ясно, че над 30% от потребителските кредити към банките са рисковани, поредното “ефективно“ решение се оказаха фирмите за бързи кредити.

Нека първо видим какво представляват те.

Това са финансови институции (подобни на факторинг компаниите в САЩ – не е случаен моделът на работа, нали?), които предоставят потребителски кредити в размер най – често до 2000лв. само срещу представяне на лична карта. По време на тяхното прохождане на българския пазар условията бяха неясни и обикновено лихвата надхвъляше 100%. След фиктивното въвеждане на Закона за таван на лихвите и хилядите съсипани човешки съдби тези условия като че ли станаха малко по – меки за потребителя, но все още лихвите, които предлагат тези фирми, са многократно по – високи от официалните за повечето банки.

Но защо е така? Обяснението е повече от просто. Обикновено тези фирми вземат заеми от големи банкови концерни при многократно по – ниски лихви (обикновено не повече от 6% лихва, но и това е много) от официално обявените и след това предоставят същите тези пари (които така или иначе не струват и хартията, на която са напечатани) на крайния потребител, но този път при лихви над 20%. Малко хора са запознати с факта, че цената на лихвата, на която официално се взимат пари от Европа ( практически без значение откъде) , КЪМ България, е с фиксирана ставка, и тя е 3,5%. Както сами се досещате, разликата в лихвата е чистата печалба за тях. И това е печалба, многократно надхвъляща 50%, 60% или дори 100%. И докато медиите непрекъснато ни убеждават, че България е “рискова“ страна за инвестиции, финансовите къщи и банки продължават да отпускат “тънкажни“ кредити към България, за да е сигурно, че няма да остане и един незаробен потребител.

Друг интересен момент с тези иначе толкова отдадени на добруването на обикновения човек фирми е, че са предприели много масивна рекламна кампания по всички телевизионни и интернет медии. Колко мило и разтапящо сърцето само! Наети срещу солиден хонорар третодевизионни актьори се правят на хора от “народа“ и обяснява ли, обясняват, как еди – си – коя фирма за бързи кредити им “спасява“ живота всеки месец преди заплата или когато са в “нужда“ (каква обаче нужда не се уточнява).

Как обаче функционират тези фирми отвътре? Обикновено те са на стария, но изпитан принцип на “пирамидата“. Най – висшестоящите са обикновено малък кръг от хора, по – известни като директори, от там нататък следва мрежа от екипи, като всеки екип си има “супервайзор“, който също е на фиксирана заплата (най – често от 1200лв нагоре, като всичко останало са бонуси, а месечният им доход може да достигне и до 3000лв, при условие, че екипът се е справил добре). Но не се заблуждавайте, че тези супервайзори са назначени на тази позиция вследствие на много труд и амбиция. Нищо подобно! Тяхната основна роля е буквално да натискат екипа си да търси все повече и повече потребители на кредити, за да може да се реализира дори и 200 – процентова печалба накрая на месеца. Общо взето тяхната роля е да са надзорници и нищо повече. Сега да видим и как седят нещата за самите работници от екипите. Това са най – често студенти или хора, които ползват работата като допълнителен доход, но дори и при това положение парите, които вземат са меко казано смешни, а разходите им за служебен телефон и дори транспортни услуги, тъй като работата е свързана с много обикаляне, не се поемат изцяло от фирмата.

Официално те биват осигурявани на минималната работна заплата и това е реално и тяхното твърдо възнаграждение. Всеки допълнителен лев към техния месечен доход от тази дейност е резултат от комисионната при нов привлечен клиент или от погасяването на месечна вноска от вече вкаран в системата потребител. И какво излиза накрая – самите хора, работещи по най – ниските етажи на тези пирамиди, са принудени да лъжат, мамят и буквално изнудват своите клиенти, за да може накрая на месеца да вържат някак си баснословната сума от 600лв. Това, разбира се, ако не им писне и не теглят една нашенска на тези “преуспяващи“ компании. И докато едните лъжат и мажат, а другите се чудят как да погасят заема си, бордът на директорите пирува, тъй като не само печели от разликата в лихвите, но и от заплати на персонала си. В резултат по неофициални данни нетната печалба на тези фирми за бързи кредити може да надвиши и 200%, като при това положение нито банките са ощетени (тъй като самите те отпускат кредити на тези фирми), а още по – малко можем да говорим за ощетяване на горе посочените фирми. Общо взето всички са доволни с изключение на обикновения човек, който, както винаги, е излъган и прецакан.

И за да е всеобхватна мрежата на тези фирми за бързи кредити и изобщо цялата индустрия за отпускане на кредити, все по – често ще виждаме оферти за купуване на лизинг на определени стоки за бита (предимно електроуреди, но в някои случаи и автомобили). Какво се получава там – изплащаш дадения артикул на вноски, но отново с помощта и посредничеството на такава “услужлива“ фирма. Спекулацията с лични данни в случая би могла да бъде развита и в цял отделен материал, тъй като подобно на банките и тези кредитни институции предлагат онлайн отпускане на кредит, при което потребителят попълва пълните си данни от личната карта в сайта на съответната фирма и от там нататък въпросната фирма може да предостави данните му на когото и където си поиска, в резултат на което процъфтява и цяла една индустрия – фирмите по събиране на дългове.

И докато всеки втори се подвежда по рекламите тип „МНОГО ИЗГОДНО!“, “КУПИ СЕГА!“, “СПЕЦИАЛНА ПРОМОЦИЯ“, а държавата абдикира от нормалното съществуване на гражданите си, такива фирми ще жънат успехи, докато техните шефове от най – мощните финансови концерни ги потупват по рамото! Дали тази система ще продължи, зависи само и единствено от нас!

А ето и някои от ‚‘‘топ‘‘ фирмите за бързи кредити в България:

Credissimo;
Provident;
CashCredit;
Profi Credit;
CrediHelp;
Vivus.bg;
CashBox;
Рива Кредит;
Easy Credit;
Finance Center;

Разбира се, списъкът съвсем не е пълен, затова ще предоставя и списък с някои не чак до там все още развити компании в бранша, но не по – малко опасни:

Ай Еф Джи Лизинг
Фактор И.Н.
Фератум
Кредит Инс
Макс Кредит
РазПро Кредит
Назаем
ТЕРРА Кредит
Мини Заем
Кредиленд
Финанс Холд България
Уникредит Булбанк
Оптимал Кредит
И Заем
Ти Би Ай Банк
Топ Кредит
НетКредит
Сити Корект Кредит
Фрий Заем
Кредит Експрес
Сити Кредит
Смайл Кредит
КредиМакс
Тексим Банк
Хелп Кредит
Профит Експерт
Сис Кредит
Фреш Кеш
М. Б. Д. Финанс
Овергаз Капитал
Микро Кредит
Аванс БГ
Пърсънал Файнанс България
Варна Кредит Груп
„Фирма Бързи кредити“
Кредилайн
БНП Париба
Еврокомерс

Всички тези компании (било то ТОП от тях или не чак толкова развити) предлагат отпускане на кредит по телефона, онлайн, на място (в техен офис) или с посещение на техен консултант в дома Ви. Колкото и хубаво и удовно да Ви звучи, не се подлъгвайте, защото накрая Вие ще сте тези, които ще платите сметката и определено сумата няма да е никак приятна!

Спътник БГ

Начало

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024