epa05492340 Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (R) and New Zealand's Foreign Minister Murray McCully (L) talk during their meeting in Moscow, Russia, 17 August 2016. New Zealand's Foreign Minister McCully is on an official visit to Russia.  EPA/MAXIM SHIPENKOV

Русофобията, която се наблюдава по отношение на Москва от страна на някои партньори, може да се излекува, счита руският външен министър Сергей Лавров, предаде РИА Новости.

Лавров заяви, че САЩ трябва да се откажат от русофобската линия, която те следват понастоящем, съобщават руски медии.

„Ще отнеме време, и както всеки, който е болен, се излекува, и нашите отношения ще се върнат към нормалната траектория”, добавил Лавров.

Според руския първи дипломат за това е необходимо „да се освободи от русофобската параноя” и да се откажат да спекулират с „инстинктите от времето на маккартизма“ и „студената война“.

Той пояснил, че подобни действия се извършват от американските власти за постигането на политически цели вътре в САЩ.

През юни говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че няма никаква „студена война” със САЩ или страните от Европа, но има някои опити за лобиране, опити за „прокарване на собствените интереси”, както и „русофобия като такава”.

News.bg

https://news.bg/int-politics/lavrov-savetva-sasht-da-se-otkazhat-ot-rusofobskata-paranoya.html