Политика

Не спя по цели нощи! Турция трябва да третира България „като по-различна от останалите в Европа“!

Не спя по цели нощи! Турция трябва да третира България „като по-различна от останалите в Европа“!

boijko-borisov-pritesnqvam-se-za-bylgariq-i-zatova-s-turciq-trqbva-da-sme-priqteli-393604
„Вярвам на това, което са направили колегите от МВР. Румяна Бъчварова ме информира за мерките. Действително е неприятно като усещане, че е действано на ръба на закона, но аз бих коментирал много по-сериозни теми“. Така премиерът Бойко Борисов коментира експулсирането на Абдуллах Бююк в Турция в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия.  По думите му страната ни е изправена пред много тежка обстановка във връзка с мигрантския поток.
„Всички хора виждат какво става в градовете“, каза той и обясни, че това го говори на неправителствените организации, които са се изказали по темата за Бююк.
Според него най – важната цел е да се направи така, че Турция да третира България като по-различна от останалите в Европа. „Ако Турция бъде обявена за несигурна държава, бежанците веднага идват в България и в Гърция“, поясни той. „Аз съм изключително притеснен за това, което може да се случи на България. Османската империя, историята показва, че стига до Австрия и от това страдат най – много Балканите“, припомни той.
„Ние с Турция трябва да градим изключително добри взаимоотношения. Мигрантската вълна не трябва да я допускаме в България“, каза отново той.
„На въпрос дали връщането на Бююк е условие, че Турция няма да стигне до Австрия, Борисов отговори, че сега се фиксираме върху един от всичките 25 000 случая.
„В Турция решенията се взимат с едно кимване на глава“, притеснено заяви премиерът. „Сега всички си мислят, че е лесно, че не се изискват безсънни нощи. Ако някой иска, да дойде и да ходи да говори в Турция“, каза той и отново обясни, че за него не е важно кой стои начело на турската страна, а най – важното нещо в момента е двете страни да бъдат в добри отношения.
„Ние в момента сме в тежка мигрантска криза. Никой не ме послуша да затворим всички заедно границите преди година и половина“, оплака се отново Бойко Борисов. На въпрос дали България в момента е в лоша позиция, премиерът отговори: „От едната страна на Черно море в Крим, от другата страна са Сърбия и Македония, където се провеждат съвместни военни учения, граничим и с Гърция, в която положението е изключително лошо, имаме обаче и сухопътна граница с Турция. Затова е редно политиците у нас да седнат и да помислят“.
Борисов не пропусна и темата за президентските избори. Той заяви, че е изключително далечна му е темата за предстоящата предизборна кампания. „Имаме толкова сложни въпроси за решение, че не ми е до избори“, заяви Бойко Борисов. Относно кандидатурата на ген. Румен Радев за „Дондуков 2“, министър – председателят каза, че всяка една личност, издигната от левицата, е конкуренция на ГЕРБ.
На въпрос дали все пак не е решил дали той ще се включи в президентската кампания, Борисов отговори, че за съжаление държавният глава няма правомощията да решава проблемите, които са надвиснали в момента над страната. „Ако аз стана президент, възникват няколко въпроса: Кой ще стане премиер?, Кой ще сплотява тази толкова сложна управляваща коалиция?“, попита той.
Бойко Борисов обясни, че президентът трябва да забрави за политическа кариера и заяви, че в момента изобщо не е готов да заеме поста на държавен глава. Борисов коментира и цената на бензина в нашата страна и защо у нас се плаща най – много за литър гориво в сезона на почивките. „КЗК в момента се занимава с въпроса“, поясни той. „Аз нямам обяснение“, добави премиерът. Във връзка с по-скъпите винетки тази година, Борисов попита колко са толкова по-скъпи. „Доходите ни растат, икономиката го показва това“, смята той.

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024