Политика

Правителството „отсвири“ Тафров от ООН заради саботажа срещу Бокова!

Правителството „отсвири“ Тафров от ООН заради саботажа срещу Бокова!

tafrov-se-vihri-vyv-feijsbuk-napuk-na-vigenin-163409

Решение за смяна на посланика ни в ООН Стефан Тафров е взело в сряда правителството на закрито заседание, пише „24 часа“.

 

Смяната официално е заради изтичането на мандата на Тафров. Според неофициална информация обаче посланикът не е получил удължение на мандата заради това, че не работи достатъчно активно за българската номинация за генерален секретар на ООН Ирина Бокова.

 

Заради конфликта между двамата дори имаше публични призиви Тафров да бъде отзован. Досегашният началник на отдел НАТО в Министерството на външните работи Георги Панайотов ще е новият посланик в Ню Йорк. Той е възпитаник на Московския държавен институт по международни отношения. Бил е на работа в посолството ни във Вашингтон до 2014 г.

 

Стефан Тафров се е прибрал в София още преди официално да бъде направена смяната. На него ще му бъде предложен пост във Външно, но още не е ясно какъв.

Посланикът ни в Словения д-р Иван Сираков пък ще бъде пратен във Виена да довърши мандата си, реши още Министерски съвет. Той ще замени посланик Елена Шкерлетова, чийто мандат изтече. България ще разшири територията на посолството си във Виетнам чрез замяна на имоти, стана ясно от друго правителствено решение. София и Ханой се разбрали да се откажат от по един от дипломатическите си имоти, но България ще получи и малка компенсация.

 

Ето как Тафров клеветеше Бокова в ООН

 

От година политици и дипломати разказват, че Стефан Тафров е в конфликт с генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която е българската кандидатура за генерален секретар на ООН. Според правителствени източници Тафров водел кампания срещу българската кандидатка.

 

Подобни данни са предоставили чужди посланици в световната организация. Те били озадачени от своя български колега, който заявил пред служители на Секретариата на ООН и дипломати, че “правим всичко възможно, за да дискредитираме Бокова и да вкараме в играта Кристалина Георгиева”.

 

След изслушването в Общото събрание на ООН на кандидатите, Стефан Тафров пред няколко европейски посланици заявил, че “българският кандидат не е на висотата…”

 

58-годишният дипломат добре познава средата, в която работи, тъй като реално след 1998 г. след поста първи зам.-външен министър е последователно посланик в Италия, Малта, Великобритания, Ирландия, Франция, където е бил и посланик в ЮНЕСКО. На практика вече 15 г. Тафров се развива в ООН, където е наш постоянен представител, председател на комитет към световната организация, който се занимава със социални и културни въпроси, както и за кратко преди 2 г. е една от водещите фигури в УНИЦЕФ.

 

Още преди официалната номиниране на Бокова за ООН беше известно, че между двамата има сериозно напрежение и това би провокирало проблеми за България. Пред свои колеги посланици в Ню Йорк Тафров обявява, че ако тя бъде подкрепена от София, ще си даде оставката Не го прави и публично подкрепя най-големия противник на Бокова за важния пост – Хелън Кларк.

 

Тафров прави дори срещи с бившия премиер на Нова Зеландия. Според достоверни източници във Външно министерство самата Бокова при една от срещите си в София е помолила деликатно да получи реална дипломатическа подкрепа в ООН. Имало обещания, че след разговор Тафров е поел ангажимент да работи за българската кампания. Неофициално във външно министерство се знае, че Тафров има желание и възможности да заеме пост в УНИЦЕФ и затова вероятно в България той бе поканил администратора на тази важна организация към ООН – Антъни Лейк.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Pravitelstvoto-smeni-Tafrov-v-OON–Georgi-Panayotov-zaema-posta-mu/107137/2/48

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024