СВЯТ

Разкрит е главният организатор на диверсията в Крим! Вижте какво е било планирано! (видео)

Разкрит е главният организатор на диверсията в Крим! Вижте какво е било планирано! (видео)

1471023819-sas

Организатор на диверсионната операция в Крим е служител на Главното управление за разузнаване на Министесрвтото на отбраната на Украйна Владимир Сердюк. Това съобщи източник от руските спецслужби.

„Организаторът на планираните диверсионни актове на територията на Крим е бил началникът на разузнаването на 37-ми батальон на 56-а бригада на главното управление за разузнаване на министерството на отбраната на Украйна капитан Владимир Сердюк”, съобщи източникът.

По данни на специалните служби, непосредствено преди планирането на прехвърлянето в Крим на три диверсионни групи Сердюк е посетил Херсонска област за координация на действията на групите и осигуряване на изтеглянето след извършването на диверсионните актове.

От руските служби съобщиха, че в диверсионната група, която е била открита в нощта на 7 август на гробището в района на селището Суворово близо до Армянск, са влизали действащия командир на взвода на разузнаването на 37-ми батальон на 56-а бригада на ГРУ на МО на Украйна лейтенант Алексей Сандил, офицерът от ГУР с позивна „Лис” Олег Дмитренко, разузнавачът от батальона Александр Кириллов. Освен това в състава на групата е влизал и Олег Москвитин, който не е бил на гробището по време на престрелката с руските сили за сигурност.

Арестуваният по-рано в Крим Евгений Панов, по оперативни данни, е бил координатор на групата и е трябвало да осигури нейното изтегляне.

Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) разпространи видео с разпита на Евгений Панов, който бе задържан на 10 август за опит за диверсии в Крим. Във видеото Панов признава, че е гражданин на Украйна и участник в диверсионна група, която е имала за задача да извърши диверсии на територията на Република Крим. Впрочем, данните, озвучени от Панов, са в разрез с официалните заявления на украинските власти.

Планирани диверсии

„Панов Евгений Александрович, роден през 1977 година, жител на Украйна, в село Днепровка в Каменск-Днепровски район на Запорожка област. Живея в Запорожка област, в град Енергодар”, се представи задържания в хода на разпита.

Задържаният заяви, че е служил в състава на Въоръжените сили на Украйна в източната част на Украйна от август 2014 година до август 2015 година. По думите на Панов, него са го поканили в Киев, където са му разказали, че се създава група аз извършване на диверсии в Крим.

„По заповед на Сердюк аз и Алексей Сандуло обиколихме с автомобил градовете на Крим. Имаше и втора кола, нейният маршрут не ми е известен. Със Сандуло минахме през градовете Армянск, Красноперескопск, Джанкой, Феодосия и Керч, за да огледаме обектите за диверсия. В качеството на обекти за диверсия са били определени фериботната връзка в Керч, петролната база във Феодосия, обекти в град Джанкой, хеликоптерният полк и химическия завод „Титан””, съобщи Панов.

„Трябвало е да се взривява военна техника”

По думите на задържания, групата се е сдобила с пет комплекта руски униформи и е бил създаден таен склад с оръжие и взривове до Армянск. „Беше ми поставена задача да пристигна в Армянск за евакуация на част от групата, където и бях задържан. Трябваше да взривим военна техника на войските на Руската федерация”, казва украинецът.

Той също сподели информация за това, кой е планирал действията на диверсионната група. „До колкото ми е известно, дадената операция е била планирана от Главното управление за разузнаване на Министерството на отбраната на Украйна”, каза той.

Какво казват в Киев…

Впрочем, озвучената от Панов информация не съответства с официалните изявления на украинските власти. Например, президентът на Украйна Петро Порошенко опроверга данните за планирането на терористическата атака в Крим и заяви, че Киев осъжда тероризма във всичките му форми.

„Украйна категорично осъжда тероризма във всичките му форми и проявления и, съответно, отрича практиката на използване на всячески терористични мерки за деокупация на Крим”, се казва в съобщението.

… и във Вашингтон

В САЩ, на свой ред, заявиха, че не са получили от Русия доказателства за това, че Украйна се готви за терористични провокации в Крим. Това заяви посланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайет.

Отвличаща вниманието маневра

Американският външнополитически анализатор Гари Сусман в интервю за RT подчерта, че всичко, което идва от устата на представителите на Вашингтон, се базира на предубеденото отношение към Русия. Според него, това е необходимо на САЩ, за да прокарват своята линия и да скриват провалите си във външната политика.

„Дайте да погледнем, например, хакването на електронната поща на демократите. Дори без доказателства, американските медии и Държавния департамент обвиниха за всичко Русия. Това са опити да се дискредитира и изолира Русия, за да могат САЩ да движат своите войски. Както и да замазват своите грешки във външната политика”, смята Сусман.

Блиц

http://www.blitz.bg/news/article/436208

More in СВЯТ

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024
тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024