Политика

След „Америка за България“ Кунева с нова договорка: Сорос ще прави рейтингите на нашите ВУЗ-ове!

След „Америка за България“ Кунева с нова договорка: Сорос ще прави рейтингите на нашите ВУЗ-ове!

phpvrmfep_559x

Българският филиал на прословутата неправителствена организация „Отворено общество“ на борсовия спекулант Джордж Сорос ще прави рейтингите на българските университети. Договорът между Министерство на образованието и фондацията е подписан на 1 април тази година, или само месец, след като вицепремиерът Меглена Кунева положи клетва като министър, твърди сайтът Епицентър.бг.

Според тръжната документация, целта на обществената поръчка е да бъде актуализирана рейтинговата система на висшите училища, което пък от своя страна да осигури изработването на годишна класация за учебната 2015-2016 г.

За изпълнител е избран консорциумът „ИОО-С“, в който влизат Фондация “Институт Отворено общество“ и „Сирма Солюшънс“ АД. Последната ще се занимава с компютърната обработка на данните, а НПО-ото на Сорос ще ревизира методологията на класацията на най-добрите български висши училища.

Преди няколко седмици Меглена Кунева скандализира коалиционните си партньори от ГЕРБ след като поиска „помощ“ от фондация „Америка за България“. На среща в сградата на образователното министерство, тя поиска от шефовете на НПО да финансират преквалификацията на 45 000 български учители.

Кунева дава 70 000 лв. на частници за регистър, който вече съществува

Други 70 0000 лв. Министерство на образованието ще бъде на фирма, която ще актуализира регистъра на висшите училища. Тази поръчка е още по-абсурдна, понеже спечелилата фирма ще трябва да събере данни за основните звена, филиали, професионални направления и специалности, които поддържа всяко от 51 законни висши училища у нас. А също да включи в регистъра данните от акредитацията – институционална и по направления.

В момента в образователното министерство съществува Регистър на висшите училища, съдържащ повечето от тези данни и служителите в дирекция „Висше образование“ би трябвало елементарно да го актуализират с данните за новооткрити специалности, подадени от висшите училища.

Същият регистър с данните за акредитацията – общи и по направления, поддържа и Националната агенция за оценяване и акредитация. Защо чиновниците в МОН не си вършат работата, а ще хвърлят на вятъра 70 000 лв. държавни пари от обявата не става ясно.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Soros-shte-pravi-reytingite-na-balgarskite-VUZ-ove/107126/2/0

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024