Политика

Указът за ген. Радев пак го няма в Държавен вестник, институции бавят документите за обнародването!

Указът за ген. Радев пак го няма в Държавен вестник, институции бавят документите за обнародването!

радев20160802100912-4974351

Указът на  Росен Плевнелиев за освобождаването на командира на Военно-въздушните сили генерал Румен Радев отново не е обнародван в броя на „Държавен вестник“ от вторник, твърди сайтът Епицентър.бг. Това означава, че Радев, който е най-вероятната обща кандидатура на БСП и АБВ за президент, все още не може да се включи в предизборната надпревара.

Новият брой на „Държавен вестник“ вече е отпечатан и в него няма указ за освобождаването на генерала от ВВС. От държавното печатно издание обяснили, че не са получили документите от съответните държавни институции и затова указът на Росен Плевнелиев не е обнародван. „Това най-вероятно ще стане в петъчния ни брой“, обясни Ивона Ковачева, който замества главния редактор Искра Коева.

Това, че към момента кандидатурата на генерал Радев не отговаря на изискванията на закона, беше една от основните причини социалистите да отложат първоначално насрочения за 14 август пленум, на който се очакваше генералът официално да бъде издигнат като кандидат за държавен глава.

Заседанието на Националния съвет на БСП ще се проведе в сряда, 17 август. И тогава обаче социалистите няма да могат да представят официално кандидата си, защото процедурата по освобождаването му не е завършена.

Според Закона за отбраната и въоръжените сили военнослужещите нямат право да членуват в политически партии или да извършват агитационна дейност в полза или вреда на политически партии и кандидати за изборни длъжности. Според Изборния кодекс военнослужещите могат да се кандидатират за президент, вицепрезидент, народен представител, евродепутат, общински съветник или кмет, но като независими кандидати, а не от името на партии и коалиции.

Епицентър

http://epicenter.bg/article/Ukazat-za-gen–Radev-pak-ne-izleze-v–Darzhaven-vestnik-/107731/2/48

Политика

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024