Личности

Човекът епоха днес става на 90 г.! Вижте уникални снимки от живота на Фидел Кастро!

Човекът епоха днес става на 90 г.! Вижте уникални снимки от живота на Фидел Кастро!

кастро1289

Малцина в световната история са политическите мъже, съпоставими с лидера на Кубинската революция Фидел Кастро, който днес навършва 90 години.
Той се превърна в легенда още съвсем млад, като водач на „брадатите“ от Сиера Маестра – дръзките бунтовници, не просто съборили поредния непоносим латиноамерикански диктатор, а и разбъркали целия световен ред с предизвикателството си към империализма на САЩ и с примера си за всички потиснати народи по света.
Но след толкова години в голямата световна политика Фидел днес е и нещо много повече от емоционален символ на непокорството, независимостта и алтернативния път на развитие. В многобройните му речи, интервюта, статии са концентрирани възгледи, концепции, философски и хуманни анализи и обобщения, които отиват много по-далеч от моментния повод или тема. Заредени с дълбочината и силата на един висок и разностранен интелект, с многоцветието на един ярък и въздействащ език, те третират ключови проблеми на човешкия морал, на обществения напредък, на отговорността пред историята и бъдещето, на опазването на мира и природата на планетата.
Фидел няма „събрани съчинения“, каквито в едни не тъй далечни времена си поръчваха обитателите на ръководни кабинети от бившия соцлагер. Но ако за техните томове днес почти никой не си спомня, живото слово на Фидел – защото то е само негово, а не на анонимни писачи – продължава да разбужда човешки умове и съвести и да уцелва най-болезнените глобални въпроси.
Това за пореден пък пролича на Седмия конгрес на Кубинската комунистическа партия, състоял се през април т.г. Фидел се появи в конгресната зала и произнесе вълнуващо слово, което разплака много от делегатите. Някои световни медии го нарекоха „сбогуване“ и предпочетоха да цитират само малка част от него, в която Кастро говори за напредналата си възраст и за неизбежността скоро да си отиде завинаги. Но магията на „завет“ в това слово беше другаде – в акцентирането върху силата на марксистко-ленинските идеи, върху значението на социалните промени, върху отговорността на човечеството за опазването на мира и на самия живот на планетата. (Публикуваме словото отделно).
Това е Фидел – макар и на 90 години, макар и човек епоха, той мисли не за спомена, който ще остави, а за бъдещето, което чака всички ни. Мартианец – последовател на Хосе Марти – до мозъка на костите си. Именно под водачеството на Фидел Куба развя като знаме и продължението на идеите на Марти – своя Апостол на свободата: „Ако Марти казваше, че нашата малка родина е Куба, а нашата голяма родина е цяла Америка, то днес ние казваме, че нашата малка родина е Америка, а нашата голяма родина е целият свят“.
Да, Фидел направи Куба световен фактор. Разбира се, за това изиграха роля интернационалните мисии през 80-те, когато кубинските войници помогнаха и за независимостта на Ангола, и за свалянето на режима на апартейд в Южна Африка – принос, за който легендарният Нелсън Мандела не спря да благодари на приятеля си Кастро до края на живота си. Впрочем съвсем не случайно именно на погребението на Мандела през декември 2013 г. се стигна и до онова историческо ръкостискане между Барак Обама и Раул Кастро, от което тръгна и размразяването между Хавана и Вашингтон.
Кубинската помощ за Африка обаче изобщо не се изчерпва само с военни подвизи. От десетилетия там работят всеотдайни лекари и учители от Острова на свободата, които стигат до такива забравени от бога кътчета, където никой друг доброволец или мисионер от „белия“ свят не би стъпил. Ще припомня само още един епизод пак от съвсем неотдавна – когато през 2014 г. пламна епидемията от ебола в няколко африкански страни, Световната здравна организация, както и здравното министерство на САЩ, се обърнаха именно към Куба да изпрати своите лекари в огнищата на заразата, за да помогнат тя да се спре. И да, кубинските екипи веднага отидоха там, където европейци и американци не искаха. Ебола беше овладяна и Куба получи признанието на СЗО за това. Нищо, че световните медии „не забелязаха“.
В момента над 40 000 кубински медицински кадри, сред които 15 407 лекари, работят в 66 страни. От стартирането на „Операция Чудо“ през 2004 г. кубински офталмолози са възвърнали чрез безплатни операции зрението на 2,5 милиона души от 28 страни. С медицински и учителски бригади Куба се отплаща и на Венецуела за петрола, който получава оттам. Такива бригади работят и в Бразилия, Боливия, Еквадор, Никарагуа и т.н.
Достъпните и безплатни здравеопазване и образование за народа са сред основните цели, с които младият Фидел тръгва да прави революция. И днес постиженията в тези две области, както и в културата, и в спорта, са сред най-притегателните емблеми на Острова на свободата. Куба е единствената в Латинска Америка и Третия свят, успяла да влезе в първата десетка държави в света с най-добър индекс за човешкото развитие по такива показатели като продължителност на живота, образование и качество на живота. Това сочат данни на Програмата за развитие на ООН (PUND). Показателят на детската смъртност на острова е едва 4,6 на 1000 живородени – най-ниският на американския континент, по-нисък от САЩ и Канада. Страната отделя най-високия в света процент от БВП за образование – 13%, и има и най-много лекари на глава от населението – 85 000 при 11 милиона жители. Това е два пъти повече от съотношението при американските граждани.
Фидел прекара родината си през какви ли не турбуленции – от Карибската криза до разпадането на соцлагера, който остави кубинците на произвола на световните стихии. Но запази нейната независимост и достойнство. Нещо повече – без никаква световна суперсила зад гърба си успя да види и прииждането на „лявата вълна“ в Латинска Америка, изграждането на впечатляваща регионална интеграция въз основа на принципите на солидарността и социалните програми. Вярно, след смъртта на венецуелския му приятел Уго Чавес в част от латиноамериканските страни тръгна откат на дясно, но разбуденото съзнание на огромни човешки маси на континента вече трудно ще се върне назад.
Фидел дочака дори опиталите се 638 пъти да го убият Съединени щати да признаят неуспеха на антикубинската си политика и да започнат диалог за нормализиране на отношенията с Острова на свободата. Едва ли някой друг световен деец би могъл да се похвали с по-щастлива политическа съдба.
За отбелязването на 90-годишнината на Кастро из цяла Куба и Латинска Америка вече отдавна се „загрява“ с изложби, конференции, публикации. Националният балет на Куба под ръководството на също легендарната Алисия Алонсо посвети на юбилея на „Команданте ен хефе“ спектакъла „Дон Кихот“. В Буенос Айрес, Аржентина, се състоя голям концерт под наслова „Не го надвиха! Фидел и неговите 90 победи“. В Кито, Еквадор, с речи, спомени и музика фондацията „Освалдо Гуаясамин“ на името големия художник и личен приятел на Кастро също почете кубинския водач. В Биран, родното място на Фидел в кубинската провинция Олгин, 90 подбрани с конкурс младежи с постижения в различни сфери навръх рождения му ден ще засадят около родната му къща 90 дръвчета от различни видове…
Куба днес е в поредния етап на своето обновление. И много кубинци повтарят чуваното толкова пъти от Фидел – че социализмът е процес на движение напред, а не закована рамка, че най-важната му есенция е Човекът с неговия морал, мечти, чувство за съпричастие и общ устрем към справедливост.
Именно с този завет Фидел влиза завинаги и в Историята.


Слово на Фидел Кастро пред Седмия конгрес на ККП, 19 април 2016 г.

Свръхчовешко усилие е да се ръководи който и да е народ във времена на кризи. Без такива усилия обаче промените биха били невъзможни. За всеки от над хилядата делегати на този конгрес, избрани от самия ни революционен народ, който им е делегирал своя авторитет, това е най-голямата чест в живота. И към нея се прибавя привилегията да си революционер вследствие на избора на собствената ти съвест и съзнание.
Защо станах социалист, или по-точно – защо се превърнах в комунист? Тази дума изразява концепцията, която е най-изкривяваната и най-оклеветяваната в историята – от страна на онези, които са си присвоили правото да експлоатират бедните и да ги лишават от благата, идващи от човешкия труд, талант и енергия. Откога човешкото същество живее в тази дилема? От безкрайно дълго време. Знам, че вие не се нуждаете от тези обяснения, но сигурно има някои слушатели, за които са необходими.
Говоря, само за да се разбере по-добре, че не съм невежа, екстремист или слепец, нито съм придобил идеологията си, сухо изучавайки икономика.
Не съм имал наставник, когато бях студент и изучавах законите и политическите науки. По онова време бях около 20-годишен и бях запален по спорта и по изкачването на планини. И да, нямах наставник, който да ме насочва към изучаването на марксизма-ленинизма. Не бях нещо повече от младеж, който иска да опознае теорията. Но имах абсолютна вяра в Съветския съюз. Трудовете на Ленин ме разтърсиха – толкова години след Руската революция. Какъв исторически урок! Няма защо да минават още толкова години, няма защо да се чака друго събитие, подобно на Руската революция, за да получи човечеството още един пример колко грандиозна може да бъде една социална революция, колко огромна крачка може да представлява тя в борбата срещу колониализма и неговия неразделен приятел – империализма.
Може би най-голямата опасност, която днес надвисва над Земята, произлиза от разрушителната сила на модерните оръжия, способни да унищожат мира в света и да направят невъзможен човешкия живот на земната повърхност.
Нашият вид може да изчезне така, както са изчезнали динозаврите. Може и да остане време за появата на нови форми на разумен живот, но може също горещината на слънцето да стигне такива нива, че да стопи всички планети от Слънчевата система и техните спътници, както предупреждават много учени. Ако са верни предвижданията им, които ние, лаиците, не бива да пренебрегваме, практичният човек трябва да учи повече и да се адаптира по-добре към реалността. Ако видът ни оцелее във времето, бъдещите поколения ще знаят много повече от нас. Но първо ще трябва да решат един голям проблем. Как да се изхранят милиардите човешки същества, сблъскващи се с безвъзвратното намаляване на питейната вода и на природните ресурси, от които се нуждаят?
Мнозина от вас сигурно се питат къде е политиката в това изказване. Вярвайте ми, тъжно ми е да го кажа, но политиката е тук, в тези думи. Дано повече човешки същества се разтревожим от тази реалност и не останем във времената на Адам и Ева, похапвайки забранени ябълки. Кой ще нахрани и напои народите в Африка, оставени без прехрана и вода, без достъпни технологии, без дъждове, без резервоари, без ресурси под земята, покрита с пясък? Да видим какво ще кажат правителствата, които почти целокупно подписаха ангажименти по опазването на климата.
Трябва постоянно да говорим по тези теми, но сега няма да се разпростирам повече.
Скоро ще навърша 90 години. Никога не ми е хрумвало, че ще стигна такава възраст, никога не съм полагал усилия за това. Просто е каприз на случайността. Скоро ще бъда като всички останали. На всички ни идва редът. Но остават идеите на кубинските комунисти – като доказателство, че на тази планета, ако се работи с плам и достойнство, могат да се произведат материални и културни блага, необходими за човешките същества. Трябва да се борим всеотдайно, за да го постигнем.
На братята от Латинска Америка и от света трябва да кажем, че кубинският народ ще победи. Вероятно това е един от последните пъти, в които говоря в тази зала. Гласувах за всички, предложени от конгреса, кандидати, благодаря за поканата и за честта да ме изслушате. Поздравявам всички и на първо място другаря Раул Кастро за отличните му усилия.
Да поемаме на нашия поход, да поправяме всичко, което трябва да поправим, с лоялност и с обединена сила, като Марти, Масео и Гомес в техния неудържим поход.
Братята Кастро – Фидел, Раул, Рамон (от ляво на дясно) – през 1941 г. Те имат и четири сестри
Фидел Кастро и Камило Сиенфуегос влизат в Хавана след победата на революцията – януари 1959 г.

Първият космонавт Юрий Гагарин получава подарък от Кастро в компанията на Че Гевара
Фидел Кастро с Тодор Живков по време на посещението на кубинския лидер в България през 1972 г. С тях е и тогавашната лична преводачка на Кастро от български Тересита Капоте, която по-късно става посланик на страната си у нас
Папа Франциск гостува в дома на Кастро в Хавана. В средата е съпругата на историческия лидер на Кубинската революция – Далия Сото дел Вайе
Къдринка Къдринова, Дума

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023