Политика

Шефът на отбраната: НАТО не може да ни окаже помощ при бежанска вълна! Не му била такава работата!

Шефът на отбраната: НАТО не може да ни окаже помощ при бежанска вълна! Не му била такава работата!

768x432

НАТО не може да окаже помощ на нашата сухопътна граница при бежанска вълна, не това е мисията на Алианса – това заяви началникът на отбраната ген.  Константин Попов. Флотилия в Черно море няма да има, но България можела да поиска същата помощ като Гърция при увеличена мигрантска вълна с много кораби и лодки, които евентуално могат да превозват бежанци. Засега това не е така, коментира началникът на отбраната.

Браво! А за какво МОЖЕ да ни помогне това НАТО ?
Уж ОТБРАНИТЕЛЕН съюз, а единственото което прави е да напада държави, незастрашили по никакъв начин негови членки. От Либия до Афганистан.
След като НАТО няма никакво задължение да пази страна-членка от пряка, непосредствена и вече случваща се опасност – за чий се използва изобщо понятието „отбранителен“ в едно изречение с НАТО?

Попов каза също, че има готовност военни да подсилят границата ни в зависимост от миграционния натиск при ръст на мигрантската вълна и много кораби с много лодки, които евентуално могат да превозват бежанци, но засега нямало такива индикации. По думите му ако се наложи, ще има достатъчно адекватна реакция на границата ни, съвместно с българската армия.

България е лоялен член на НАТО и Европейския съюз, доказали сме своята евроатлантическа ориентация. На българска територия непрекъснато се провеждат тренировки, учения и подготовка, участвахме в наблюденията на учения на българските и американски сухопътни сили, на нашата и тяхната авиация, високо се цени приносът на българските военнослужещи в мисии и операции на НАТО. Това каза от своя страна Бойко Борисов пред заместник-председателя на военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Марк Шислер, който е у нас на тридневно посещение.

„Военнослужещите ни са изключително подготвени. Всекидневно полагаме огромни усилия за справяне с мигрантския поток, благодарение на огромния труд на нашите полицаи, жандармеристи, военни и военноморски“, похвали се още Борисов.

Той е обсъдил с Шислер „предизвикателствата пред НАТО в региона на Европа и настоял за намирането на общи решения по проблеми пред Алианса при зачитане на интересите на всяка страна-членка“, посочиха от правителствената информационна служба.

„България продължава да води една балансирана политика, да поддържаме контакти на различните нива с нашите съседи и въпреки техните проблеми, успяваме да запазим това относително спокойствие по границите си“, подчертал Бойко Борисов.

„Ние дълбоко ценим приноса на вашата държава и важността й в Алианса е от значение, както и усилията на премиера Борисов“, казал в отговор генерал-лейтенант Марк Шислер.

М-да, опасно е да се напомпва националното самочувствие без реално покритие!

Медиапул

http://www.mediapool.bg/bulgaria-mozhe-da-poiska-pomosht-ot-nato-pri-zasilen-bezhanski-natisk-news252905.html

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024