Личности

Die Welt: В Чехия дори Путин е по-популярен от Меркел! Срещат я с митинги срещу миграционната й политика!

Die Welt: В Чехия дори Путин е по-популярен от Меркел! Срещат я с митинги срещу миграционната й политика!

angela-merkel-greece-euro-exit

Канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел пристига днес на кратко посещение в съседната Чешка република – една страна, в която дори руският президент Владимир Путин се радва на повече популярност от нея, коментира националният ежедневник Die Welt. Меркел ще разговаря днес в Прага с премиера на Чехия Бохуслав Соботка и с президента Милош Земан. Бъдещето на Европейския съюз и миграцията ще бъдат сред основните теми на срещите.

Доскоро много чехи гледаха с добро око на Меркел. Те харесваха германците, които познават от студентските си практики и обученията, а в страната им немският език се владее поне повърхностно от голяма част от гражданите. Но от началото на „политиката на добре дошли“ към бежанците (Willkommenspolitik), одобрението към лидера на Германия претърпя истински срив в Чешката република, падайки наполовина до нива от 18 %, показа проучване на пражки вестник, публикувано през почивните дни. Дори руският президент Владимир Путин се радва на по-голяма популярност сред чехите, показа изследването на общественото мнение. Данните граничат с чудо в страната, в която в последните дни бе отбелязана годишнината от Пражката пролет, потушена с кръв по инициатива на Москва, предаде Фокус.

Визитата на Ангела Меркел ще бъде съпроводена от митинги срещу нейната миграционна политика. Протестните акции ще се проведат по централните улици и площади на Прага, в близост до местата където ще се провеждат преговорите с ръководителите на Чехия.

В кметството на Прага са постъпили девет заявки за провеждане на митинги. Независими чешки анализатори прогнозират, че броят на участниците в тези акции срещу политиката на „открити врати“, осъществявана от правителството на Меркел, значително ще превишава количеството на задействаните за митинг в подкрепа на германския канцлер.

Сред основните теми ще бъде подготовката на Съвета на 27-те в Братислава, предвиден за 16 септември. В дускусията за бъдещето на ЕС премиерът Соботка ще представи на канцлера Меркел чешкия приоритет, който е „Европа, гарантираща сигурност и просперитет на своите граждани“. Засилване охраната на външните шенгенски граници и отварянето на дебата за възникването на обща европейска армия – също ще бъдат поставени като теми, съобщи БНР.

Визитата беше дълго подготвяна и не беше осъществена по време на чешкото председателство на Вишеградската четворка, приключило през месец юни. Предполага се заради различията в позициите на канцлера Меркел и на чешкия президент Милош Земан и други политици. В Чехия не само няма, но и липсва желание да съществува някаква силна мюсюлманска общност – тема, по-актуална за Германия. Премиерът Бохуслав Соботка подчерта, че въпреки различните позиции в някои области, като например подхода към миграцията, отношенията с Берлин са важни за Чехия. Германия е важен член на ЕС и НАТО, както и сред основните търговски партньори на страната.

След разговорите с премиера канцлерът ще посети престижния Чешки технически университет в Прага, където ще се срещне с представители на чешки и немски изследователски институции.

Вечерта е предвидена среща с чешкия президент и вечеря с премиера и някои министри.

На 26 август – петък, канцлерът Меркел се очаква да пристигне във Варшава, където ще се срещне с премиерите на страните от Вишеградската четворка. Петимата премиери ще се занимават с проблемите на бежанците и мигрантската вълна, с конфликта между Украйна и Русия, санкциите срещу Русия, ситуацията в Турция и др.

19 минути

http://19min.bg/news/8/79374.html#79374

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023