СВЯТ

Global Times: Съюзът на Русия и Иран ужасява САЩ!

Global Times: Съюзът на Русия и Иран ужасява САЩ!

рохани20160819.cfubcggvbb

Вашингтон бил сериозно засегнат, че Русия станала първата страна, на която Иран предоставил своя авиобаза за удари по терористите в Сирия, особено като се отчита, че Москва обмисля да предложи услугите си на Ирак и Турция. Информацията е на Global Times.

Според изданието, фактът, че Техеран отворил границите си за друга държава, е дипломатическа победа на Русия и проява на нейното разширяващо се влияние в Близкия Изток. САЩ дотолкова се паникьосаха по този повод, че се опитаха на открият в действията на РФ нарушаване на резолюция на ООН.

Ситуацията в Близкия Изток се променя, отбелязва Global Times, сега геополитическите интереси на Турция, Иран и Русия (230 млн души) вече се простира доста извън този регион. Ако се добави проруската Сирия, се получава американски „кошмар”, обобщава Global Times.

Печатът в Русия коментира въздушния удар срещу джихадистите в Сирия, нанесен вчера от руски стратегически бомбардировачи, излетели за пръв път от иранското летище „Хамадан“. Използването на иранска авиобаза ще намали с близо 60 на сто времето, за което руските Ту-22М3 ще достигат целите си – обекти от терористичната инфраструктура в Сирия, пише „Росийская газета“, цитиран от „Фокус“.

Довчера самолетите излитаха от руско летище – военните не посочват точно откъде, но има данни, че това е Моздок в Северна Осетия, – после летяха над 2000 километра до Сирия, хвърляха там бомбите си и се връщаха в Русия, напомня московският официоз.

Анонимен военен експерт обяснява за „Независимая газета“, че за да носят максимален бомбен товар от Русия, самолетите е трябвало да се дозареждат във въздуха. Иранското летище „Хамадан“ обаче е само на 900 км от сирийските им цели, което дава възможност да се увеличи бомбеният запас.

Специалистът е сигурен, че Иран ще снабдява руската въздушна групировка и с високооктанов керосин. Цената му в тази страна е сред най-ниските в света, съответно ще поевтинее и експлоатацията на руските бомбардировачи.

Според източници на „Комерсант“ Москва се е разбрала с Техеран без проблеми – въпросът „е бил съгласуван от висшите военнополитически ръководства на двете страни в най-кратки срокове“.

Блиц, Dir.bg

http://www.blitz.bg/news/article/437964

More in СВЯТ

лари

Бившият аналитик на ЦРУ Лари Джонсън: Украинците губят и никакви пари на света няма да им помогнат

април 30, 2024
756723892647978

Кличко: Украйна може да спре да съществува след няколко месеца

април 29, 2024
1010x570

„Уолстрийт джърнъл“: Според спецслужбите на САЩ Путин не е замесен в смъртта на Навални

април 27, 2024
Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024