ASTRAKHAN REGION, RUSSIA - AUGUST 7, 2016: A Pantsir-S air defense missile-gun system during the final stage of the Keys to the Sky competition among AD missile units at Ashuluk Firing Range as part of the 2016 Army Games, an international event organized by the Russian Defense Ministry. Sergei Bobylev/Russian Defence Ministry Press Office/TASS (Photo by Sergei BobylevTASS via Getty Images)

Въоръжените сили на Русия могат да победят британската армия в огнева мощ и ефективност на средствата за радиоелектронна борба.

Това пише вестник The Times, позовавайки се на военен доклад, в който е включена оценка на ефективността на британската армия в условия на конфликт.

Руските оръжия, включително ракетните пускови установки и системите за ПВО, се явяват много по-ефективни в сравнение с британския им аналог, отбелязва изданието. Вестникът обръща внимание на съдържащите се в доклада заключения за преимуществото, което Русия има с радиоелектронните средства, позволяващо отвличане на вражески безпилотни самолети и осуетяване на военните задачи на противника.

В доклада като пример за руското превъзходство в огнева мощ се посочва реактивната система за залпов огън РСЗО БМ-30 ”Смерч”, която може да порази цели на 90 километра разстояние.

Великобритания е запланувала да отдели 3,5 милиарда британски лири за леки бронирани превозни средства за британската армия, но машините са уязвими за руските артилерийски и ракетни системи.

Хакерските технологии и пропагандата също изостават спрямо руското развитие. Руските тактики в заглушаване и хакерско нападение се описват като „истинска промяна на играта”, тъй като при сблъсък между Москва и Запада самолетите на НАТО, оръжията с GPS и възможностите на сухопътните части ще бъдат засегнати сериозно.

Физическите оръжия не са единствените инструменти в руския арсенал. В доклада се отбелязва, че войниците са подложени на риск в социални мрежи като „Фейсбук” и „Туитър”. „Трябва да стане норма” да оставят телефоните си и други устройства, когато участват в учения, се препоръчва в документа.

Изтеклият документ е изготвен на базата на изучаването на руските тактики в конфликта в Украйна.

Нюз БГ

https://news.bg/world/armiyata-na-rusiya-machka-britanskata-po-ogneva-mosht-i-efektivnost.html