СВЯТ

Бразилия пред гражданска война след свалянето на Дилма, държави отзовават посланиците си! (Видео)

Бразилия пред гражданска война след свалянето на Дилма, държави отзовават посланиците си! (Видео)

 impeachment1040296384

Масови акции на протест избухнаха в редица бразилски градове, след като Сенатът отстрани окончателно президента Дилма Русеф чрез импийчмънт, съобщават агенциите.

По улиците са както привържениците, така и противниците й. В Сао Пауло участниците в демонстрациите против импийчмънта влязоха в сблъсък с полицията, която е употребила сълзотворен газ. В отговор към полицаите полетяха камъни, бутилки със запалителна течност и дори самоделни бомби.

Протестиращите разбиха офис на банка, след което блокираха път с чували с боклук и ги запалиха.

По-рано горната камара на парламента на Бразилия изпрати държавния глава в оставка. Процедурата по импийчмънта започна, след като в най-голямата бразилска петролна компания, която навремето е била ръководена от Русеф, бяха разкрити големи финансови машинации. Тя дори бе обвинена в укриване на реалния дефицит в бюджета на страната по време на преизбирането си на поста, преди две години.

В хода на гласуването сенаторите в хор изпълниха държавния химн. До следващите президентски избори през 2018 година страната ще бъде ръководена от 75-годишния вицепрезидент Мишел Темер.

В някои съседни държави оставката на Русеф бе видяна като държавен преврат. Венецуела, Боливия и Еквадор отзоваха посланиците си в Бразилия.

Реакции в Латинска Америка

Импийчмънтът на Дилма Русеф повлия на отношенията на Бразилия с други латиноамерикански страни, предадоха световните агенции.
Това е държавен преврат не само срещу Дилма, а срещу цяла Латинска Америка и Карибите, това е преврат срещу нас, заяви президентът на Венецуела Николас Мадуро по държавната телевизия след импийчмънта на Русеф, предаде Ройтерс. „Това е атака срещу народното, прогресивното и ляво движение“, добави той. Мадуро обвини САЩ, че стоят зад отстраняването на Русеф от президентския пост. Мадуро замрази отношенията на Венецуела с Бразилия и отзова посланика, допълва Франс прес.

Лявото правителство на Салвадор заяви, че отстраняването на Русеф от поста й е сериозна заплаха за демокрацията, мира, справедливостта, развитието и интеграцията на цяла Латинска Америка. Салвадор обаче не извика за консултации посланика си в Бразилия.
Еквадорският президент Рафаел Кореа определи импийчмънта като предателство и повика за консултации своя шарже д’афер в Бразилия, предаде Франс прес. В отговор Бразилия извика за консултации посланика си в Еквадор.
Кубинското правителство отхвърли категорично „парламентарния държавен преврат, извършен в Бразилия“.
Критична беше и реакцията на президента на Боливия Ево Моралес. Боливия взе решение да повика за консултации посланика си от Бразилия, която отвърна по същия начин, допълва Франс прес.

 

В реч пред свои привърженици, след отстраняването й от поста президент на Бразилия, Дилма Русеф рецитира стихотворение на руския поет Владимир Маяковски, съобщава „Взгляд“ в четвъртък (1 септември).

„Бих искала да завърша речта си с цитат от най-хубавото произведение на руския поет Маяковски“, заяви Русеф и рецитира откъс от стихотворението „Ну, что ж!“:

„Няма защо да се радваме, няма защо да скърбим. Бурна е водата на историята“.

Русеф стана жертва на корупционния скандал, свързан с държавната нефтена компания Petrobras, припомня „Взгляд“. Антикорупционното разследване прерасна в опит за отстраняване от властта на лявата Партия на труда на Дилма Русеф, която управлява страната от 13 години.

Дилма Русеф е най-популярното лице на бразилската левица. Тя наследи поста от нейния предшественик и съпартиец Луис Инасиу Лула да Силва, който управлява страната от 2003 г. до  2011 г. На 4 март 2016 г. Лула да Силва бе привлечен като обвиняем в рамките на разследване за корупция в Petrobras.  Заради скандала, раздухан от изтичането на незаконни записи към медиите, около 1 млн. бразилци излязоха по улиците с искане за оставка на Русеф.

 

 

Епицентър, Руски дневник

http://epicenter.bg/article/Haos-v-Braziliya-sled-svalyaneto-na-Dilma–latinoamerikanski-darzhavi-otzovavat-poslanitsite-si-/108694/7/0

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024