Европа

Вишеградската 4-ка с рецепта за нов ЕС! Орбан: „Европа трябва да се защитава от мигрантите“!

Вишеградската 4-ка с рецепта за нов ЕС! Орбан: „Европа трябва да се защитава от мигрантите“!

5e_8b3rc0
Вишеградската четворка, обединяваща Полша, Чехия, Унгария и Словакия, има рецепта за „реформиране и укрепване на Европейския съюз.“ Това заяви полският премиер Беата Шидло, след среща с лидерите на четирите държави от групата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Групата В4 (Вишеградската четворка) има огромен потенциал и притежава рецепта за Европейския съюз. Групата знае как да подобри ЕС, как да го доближи до гражданите благодарение на необходимите реформи“, каза Шидло, без да навлиза в подробности за какви реформи става дума.

Това изказване Шидло направи в кулоарите на икономически форум в полския град Криница.

Четирите страни от Вишеградската четворка ще представят обща позиция по време на неформалната среща на върха на ЕС на 16 септември. Тази позиция трябва да подготви ЕС към едно бъдеще без Великобритания, каза Шидло.

„Брекзитът дава повод за коригиране на допуснатите грешки от ЕС“, заяви унгарският премиер Виктор Орбан. Разделен, ЕС ще бъде определено по-лош, добави той.

Словашкият премиер Роберт Фицо пък заяви, че срещата в Братислава ще постави началото на значим процес и на нея ще бъде поставена диагноза за здравословното състояние на ЕС. На срещата ще бъде дефинирана рецепта за оздравяването на ЕС, допълни Фицо.

Европа привлича миграционни потоци, които могат да унищожат съществуващия начин на живот в региона, така че Европа трябва да се защитава. Това обяви  министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, който взе участие в първия ден на XXVI икономическия форум в полския град Кринѝца-Здруй, цитиран от ТАСС.
Според него, причината за миграционната криза са не само бойните действия в няколко региона на Африка и Близкия изток. „Причината за миграцията е, че Европа е слаба, но богата – тя си осигури добър живот, който искат да получат и другите“, отбеляза Орбан.
„Ако ние не защитаваме това, което имаме, ако не стане ясно, че съществува определен ред за идване в Европа, ние ще загубим всичко, за което работехме в последно време“, добави той. В същото време ръководителят на унгарското правителство се обяви за оказване на помощ на нуждаещите се.
„Ние представляваме страни с християнска култура и не можем да се държим като хора, които имат камък вместо сърце, каза той. По въпроса за мигрантите имаме противоречиви чувства и емоции, ние се чувстваме застрашени, но в същото време симпатизираме на тези хора. Но да се помага трябва там, където има проблеми, а да не се докарват тези проблеми тук, както се случва в момента в Европа“.
БГНЕС, Dir.bg

Европа

More in Европа

фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024