660_e1c1bef5cc2d14eb3be87243d86c72c8

Министерството на външните работи на Украйна е изпратило протестна нота до посолството на Чехия в Киев във връзка с откриването в чешкия град Острава на представителство на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), съобщава ТАСС.

„Във връзка с потвърждението на информацията за регистрация в чешкия град Острава на представителен център на ДНР и провеждането на провокационни публични мероприятия Министерството на външните работи на Украйна изрази протест и връчи съответната нота в посолството на Чехия в Украйна”, се посочва в съобщението.

От ведомството уточняват, че в обръщението към официална Прага се изисква да се предприемат стъпки за преразглеждане на решението на регионалните власти за откриването на представителство на република, „което противоречи на международното право и двустранните украинско-чешки споразумения”. От украинското външно министерство подчертават, че очакват отговор от чешките власти относно ситуацията в близко бъдеще.

От своя страна от ДНР обявиха, че „главната цел на представителството в Чешката република ще бъде да разпространява в Европейския съюз достоверна информация за засега непризнатата страна„.

„Това е първото представителство на Донецката народна република в ЕС. Острава е избрана неслучайно. Най-големият град в Северна Моравия и Донецк са побратимени градове“, подчертаха още от ДНР.

Представителството ще подпомага контактите между физически и юридически лица в Острава и Чешката република, международното сътрудничество в културната, научната, социалната и икономическата сфери, както и организирането на доставки на хуманитарна помощ за населението на Донецката народна република.

Представителството е регистрирано в Чехия като организация с нестопанска цел. То е „представителен център, който заедно с нашето обединение „Народно опълчение“ се бори за скорошно международно признание на Донецката народна република„.

От чешкото външно министерство са обяснили, че в Острава е регистриран „представителен център на Донецката народна република“, който не е акредитиран към министерството на външните работи. Той не може да има дипломатически статут и не може да бъде ръководен от почетен консул.

„Чешката република не признава ДНР и се обявява в подкрепа на пълното прилагане на споразумението от Минск“, подчертават представители на чешкото външно министерство.

Нюз бГ

https://news.bg/int-politics/ukrainskoto-vanshno-s-protestna-nota-do-chehiya-za-otkrivaneto-na-predstavitelstvo-na-dnr-v-ostrava.html