Икономика

Звучен шамар! „Газпром“ отсвири форума за Бойковия хъб, властта позорно мълчи и крие провала на срещата!

Звучен шамар! „Газпром“ отсвири форума за Бойковия хъб, властта позорно мълчи и крие провала на срещата!

618x412

Руският гигант „Газпром“ няма да има  представители на конференцията за газовия хъб „Балкан“, планирана за 5 септември край Варна. „Не се планира участие на делегация на „Газпром“ във Варна“, написаха вчера от компанията в отговор на ДУМА. В края на август бе огласено, че „Газпром“ ще участва във форума. Най-вероятно руският гигант е бил поканен, но е отказал, за това обаче управляващите досега мълчат.
На форума трябва да бъдат представени бизнес модели за изграждане на хъба „Балкан“. Липсата на представители на „Газпром“ поставя реализирането на една от любимите на Борисов идеи под голямо съмнение, защото не е ясно откъде т. нар. хъбче ще се снабдява с газ.

Руският енергиен гигант „Газпром“ няма да изпрати свои представители на конференцията за газовия хъб „Балкан“, която ще се проведе в комплекс „Ривиера“ край Варна на 5 септември. „Не се планира участие на делегация на „Газпром“ във Варна“, написа в имейл вчера пресцентърът на компанията в отговор на журналистически въпрос на ДУМА. В края на миналия месец бе огласено, че „Газпром“ ще дойде във Варна. Най-вероятно обаче руският гигант е бил поканен, но е отказал, затова управляващите досега мълчат по този въпрос.
На форума, на който българската газова компания „Булгартрансгаз“ ще представи бизнес модели за изграждане на хъб „Балкан“, ще  присъстват премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и Клаус-Дитер Борхард, директор на „Вътрешен енергиен пазар“ на Европейската комисия. По предварителна информация участие в конференцията са потвърдили „Бритиш Петролиум“, „ОМВ Газ енд Пауър“, германският консорциум RWЕ, „Алианц кепитъл партнърс“. Ще присъстват и базираната в Хюстън „Тексас чейнере енерджи“, производители на втечнен природен газ, азербайджанската петролна компания СОКАР, италианската СНАМ, гръцките ДЕПА и ДЕСФА.
Идеята за газов хъб се появи в отговор на спрения на 1 декември 2014 г. проект „Южен поток“, който трябваше да доставя 63 млрд. куб.м газ от Русия по дъното на Черно море през България до страните от Централна и Южна Европа. На 10 декември 2014 г. на заседание на Министерския съвет Бойко Борисов поиска Европа да финансира изграждането на газов хъб край Варна. На форум в София, посветен на свързването на страните от Югоизточна Европа с европейските енергийни системи през февруари 2015 г., той официално представя идеята и за пръв път оповестява колко ще струва проектът – 2,2 млрд. евро.
От писмо на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер от август т.г. до премиера става ясно, че комисията не възразява хъб „Балкан“ да бъде захранван и с руска газ, стига начинът, по който това става, да отговоря на правилата на Евросъюза. На Русия е известно желанието на България да се върне към проекта „Южен поток“, но за да се случи това, са необходими железни юридически гаранции, обяви президентът Владимир Путин в началото на август от Санкт Петербург по време на съвместна пресконференция с турския си колега Реджеп Тайп Ердоган. Окончателният отговор обаче остава на „Газпром“.
На 31 август Алексей Милер, председател на управителния съвет на руския газов гигант се е срещнал в Истанбул с турския министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак, става ясно от интернет страницата на компанията. Постиганата е договореност във възможно най-кратки срокове да бъдат издадени необходимите разрешителни за започване на строителството на „Турски поток“. 660 км от газопровода ще минат по трасето на „Южен поток“, а 250 км по ново трасе в посока европейската част на Турция.
„Газпром“ няма да прати свои представители на конференцията във Варна, което хвърля сянка на съмнение както върху възможността за възраждане на проекта „Южен поток“, така и върху идея за хъб, тъй като не е ясно откъде той ще се снабдява с газ. Русия не изпрати и група, която да преговаря за оборудването за АЕЦ „Берене“. България беше осъдена в международен арбитраж да заплати на руската страна 620 млн. евро еднократно и по 167 000 евро на ден до окончателното издължаване на сумата. Опитът на премиера Бойко Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова да продадат произведеното оборудване на Иран приключи без успех. При посещение в Русия на 29 юли министър Петкова договори съвместна работна група, която да обсъди варианти по казуса. По думите й руски представители трябваше да дойдат в България последната седмица на август. Такова посещение обаче нямаше. Вчера по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Васил Антонов за съдбата на АЕЦ „Белене“, енергийният министър отговори, че „трябва да вземем бързо решение, но то не трябва да бъде прибързано.


Заседание на Министерския съвет от 10 декември 2014 г.
(Стенографски запис)

Бойко Борисов: „…предлагам вицепремиерът Дончев още днес писмено да изпрати на комисар Шефчович предложение от България, съобразено с всички евроатлантически ценности, като предлагаме на територията на България там, където излиза тръбата на „Южен поток“, Европейската комисия в унисон със стратегията за общ енергиен съюз на Европа да финансира хъб, където Европейската комисия да плаща, така както Турция газта, идваща от Русия, и на базата на общия енергиен съюз да я разпределя съответно за Сърбия, Македония, Гърция, Украйна, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и България.“
„Предложението ми е точно в унисон и с плана Юнкер, и с общия енергиен съюз, и с абсолютната диверсификация. Защо? В този хъб ние можем да вкарваме нашата газ, която си взимаме или си добиваме в Черно море от „Галата“, дай, Боже, от „Силистар“, от „Терес“, от „Хан Аспарух“, от Ловеч и от други места. Финансирайки сега интерконекторите за Гърция, за Турция, за Сърбия, на практика от този хъб във всички посоки реверсивно може да тече газ от тези, които идват по линия на „Южен поток“ и от тези, които излизат съответно пък. Ако Гърция дойдат, направят някой ден пристанища за втечнен газ, дойде по-евтин газ отнякъде – или от Израел, или от Катар, или откъдето и да било, по тези реверсивни тръби, ние съответно взимаме по-евтин газ и пак разпределяме нагоре. Никъде нямам слабост в позицията, никъде. Официално, писмо веднага до Шефкович.“
„…Европейската комисия плаща за този хъб, правим на Варна разпределителния център по енергийния съюз и сме номер едно диверсифициращи Европа, изпълваме със съдържание. Руснаците да си докарат „Южен поток“, ние нямаме ангажимент към тръбата до нашите граници, да си я построят, ще им съдействаме, и оттам си взимаме газта, не ние, не България, а Европейската комисия я разпределя…“

ДУМА

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024